Vabariigi aastapäeva tähistamine algab juba teisipäeval

Egeli Raudmäe
, ajakirjanik
Copy
Tartu raekoda on saanud pidurüü.
Tartu raekoda on saanud pidurüü. Foto: Kristjan Teedema

Eesti vabariigi 106. aastapäeval oodatakse rahvast Tartu tähetorni juurde traditsioonilisele Eesti lipu austamise tseremooniale ning seejärel Raekoja platsile, kus toimub kaitseliidu Tartu maleva aastapäevaüritus ja rahvapidu.

Pidupäeva sündmused hakkavad pihta aga juba teisipäeval. 20. veebruaril kell 13 oodatakse eakaid tartlasi Pauluse kirikusse Eesti vabariigi sünnipäeva kontsertaktusele. Sõna võtavad linnapea Urmas Klaas, abilinnapea Mihkel lees ja Tartu 2024 juht Kuldar Leis. Muusikaelamust pakuvad Marko Matvere ja Ooper-Kvartett. Üritus on tasuta.

Neljapäeva, 22.veebruari õhtul toimub Eesti Rahva Muuseumis kontsertaktus, kus kõnedega esinevad peaminister Kaja kallas ja linnapea Urmas Klaas. Kätte antakse ka Tartu aukodaniku aunimetused ja Tartu Tähed.

Üritus on kutsetega, kuid tseremooniat saab otseülekande vahendusel jälgida Tartu Postimehe veebis.

Reedel, 23.veebruaril kell 12 toimub Tartu ülikooli aulas aastapäeva kontsertaktus. Sõna võtavad Tartu ülikooli rektor Toomas Asser, president Toomas Hendrik Ilves, linnapea Urmas Klaas ja üliõpilane Aurora Ruus.

Aktusel antaks kätte ka Tartu ülikooli 2023. aasta ühiskonnateo, teadusteo ja aasta õppejõu auhinnad ning Peeter Tulviste mälestusfondi preemia. Üritus on kutsetega, kuid seda saab jälgida UTTV vahendusel.

24. veebruaril on päev sisustatud aga mitmesuguste pidupäevapuhuste sündmustega. Kell 7.30 toimub lipuheiskamise tseremoonia Rahinge Külakatla juures ning kell 8.15 viiakse pärjad Vabadussõjas langenute mälestusmärkidele Pauluse ja Raadi kalmistul.

Kell 9.15 algab Tartu Vabadussõja mälestussamba Kalevipoeg juures vabariigi aastapäevale pühendatud kaitseliidu Tartu maleva ja üliõpilasorganisatsioonide pidulik rivistus. Osalevad erinevad organisatsioonid, teiste hulgas ka naiskodukaitsjad ja politsei- ja piirivalveamet.

Kell 10 leiab Toomemäel tähetorni juures aset Eesti lipu austamise tseremoonia. Tartu tähetorn on pärast tseremooniat huvilistele avatud kella 13ni. Sissepääs kõigile tasuta.

Kell 11 Raekoja platsil kaitseliidu Tartu maleva liikmete ergutamine ja uute liikmete vande andmine. Kõigile huvilistele on avatud kaitseliidu tehnika- ja relvanäitus ning tutvuda saab ka politsei- ja piirivalveameti, päästeameti ja vanglateenistuse tehnikaga ja tööga.

Kell 12–13 saab Raekoja platsi uisuväljakul osaleda uisurahvapeol, kus muusika eest vastutab folklooriklubi Maatasa.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles