PILTUUDIS Tartlased mälestavad Aleksei Navalnõid

Egeli Raudmäe
, ajakirjanik
Uuendatud 19. veebruar 2024, 14:39
Copy
Rukkilille monumendi juurde on toodud lilli ja küünlaid.
Rukkilille monumendi juurde on toodud lilli ja küünlaid. Foto: Sille Annuk

Kommunismiohvrite Rukkilille mälestusmärgile on tartlased viinud Vene opositsionääri Aleksei Navalnõi mälestuseks tema pilte ning lilli ja küünlaid.

Jamali-Neenetsi autonoomse ringkonna föderaalne karistusosakond teatas 16. veebruaril Vene opositsioonääri Aleksei Navalnõi surmast.

Lilled ja küünlad toodi mälestusmärgi juurde pühapäeval, mil küllaltki spontaanselt otsustati Navalnõi mälestuseks Rukkillle monumendi juurde kokku tulla. Aktsiooni eestvedaja Polina Oskolskaia sõnul ajendas inimesi kokku tulema see, et paljudel ei olnud võimalik osaleda 16. veebruaril pealinnas toiminud meeleavaldusel.

Oskolskaia sõnas, et tema isiklikult arvab, et Navalnõi ei surnud ootamatuse haigusesse, vaid ta mõrvati. «See on saanud tragöödiaks paljude venelaste jaoks ning tema mälestuseks on korraldatud miitinguid ja spontaanseid memoriaale üle maailma,» selgitas ta.

Üritus lepiti kokku Reforum Space nimelises jututoas ning paar tundi enne levitati sõna ka muudes sotsiaalvõrgustikes. Inimesi tuli Oskolskaia sõnul kohale rohkem, kui ta oodata oskas. Leidus nii tuttavaid, aga ka täiesti võõraid. 

«Hakkasime kohapeal üksteisega tutvuma ning üks naine ütles mulle, et ta tunneb end väga üksildasena ja arvas, et Tartus pole inimesi, kes tema emotsioone jagaks,» rääkis korraldaja.

Aleksei Navalnõi mälestuseks põlevad Rukkilille monumendi juures küünlad.
Aleksei Navalnõi mälestuseks põlevad Rukkilille monumendi juures küünlad. Foto: Sille Annuk

Mälestuspaigaks valiti just kommunismiohvrite mälestusmärk, sest Oskolskaia sõnul oli ka Navalnõi Venemaa poliitilise režiimiohver ja hukkus vanglas kaugel põhjas just samas piirkonnas, kus eestlased ligi 70 aastat tagasi. «Minu jaoks on oluline lisada, et see rukkilillekujuline mälestusmärk pakub ka lootust, millest praegu on suur puudus,» lausus ta.

Väidetavalt haigestus 47-aastane Navalnõi karistusosakonnas nr 3 jalutuskäigu ajal ja kaotas teadvuse. Lääne liidrite arvates ei olnud Navalnõi surma taga ootamatu haigestumine, vaid hoopis Vene võimude tellimustöö.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles