Sündmustesari õpetab tartlasi linnas toitu kasvatama

Jens Raavik
, ajakirjanik
Copy
Tartu lodjakoja juures asuvas Emajõe aias on kohalikud toidukraami kasvatanud juba aastaid.
Tartu lodjakoja juures asuvas Emajõe aias on kohalikud toidukraami kasvatanud juba aastaid. Foto: Evelin Lumi

Euroopa kultuuripealinn Tartu 2024 põhiprogrammi kuuluv projekt «Kasvades oma toiduga» korraldab loengutest, talgutest ja töötubadest koosneva sarja, mille käigus saavad linnas toidu kasvatamise huvilised oma teadmisi täiendada ja praktilisi oskusi lihvida. Teadmisi jagatakse oktoobrikuu lõpuni.

Järgmine loeng toimub juba 15. veebruaril Tartu loodusmajas, kus Räpina aianduskooli õpetaja Tairi Kruusma räägib köögiviljade külvamisest. «Loodame, et meie üritused julgustavad rohkem inimesi endale linnas toitu kasvatama, sest tarbeaiandus on üks oluline ellujäämise kunst, mis muuseas aitab oma toidulauda rikastada. Tartu linnas on mitmeid võimalusi toitu kasvatada ka linna maal kogukonnaaedades, nii et kellel soov, saab juba sel aastal peenramaaga algust teha,» rääkis kogukonnaaianduse programmi «Kasvades oma toiduga» eestvedaja Gloria Niin.

Ürituste sarja fookuses on toidu kasvatamine keskkonnasäästlikult ja mahepõllumajanduse põhimõtteid järgides. Kevadised loengud keskenduvad külvamisele, taimede valikule ja looduslike materjalide kasutamisele aias. Veebruaris, märtsis ja aprillis toimuvad loengud Tartu loodusmajas. Alates maikuust kolitakse õue ja üritused toimuvad Tartu kogukonnaaedades.

Üritustel osalemine on tasuta, vajalik etteregistreerimine. Täpsem info https://kultuuriaken.tartu.ee/et/syndmus/tegutse-aias-targemini-aiatarkuse-loengud-opitoad-ja-talgud-kasvades-oma-toiduga.

Aiatarkuse loengud veebruarist maini 2024

  • N, 15. veebruaril kell 18 Tartu loodusmajas

Köögiviljaseemnete külvamise ABC

Teadmisi jagab Tairi Kruusma Räpina aianduskoolist.

  • N, 21. märtsil kell 18 Tartu loodusmajas

Looduslähedase aia loomise põhimõtted

Permakultuuri lähenemisest räägib Marian Nummert.

  • P, 14. aprillil kell 11–15 Tartu loodusmajas

Suur seemnepäev!

Loenguprogramm, võimalik osta ja vahetada seemneid, seemnelindi valmistamine. Esinevad Seemneraamatukogu eestvedaja Tiina Lutter, Tiia Morfin Vanaema Aiast.

  • L, 11. mail kell 12 Emajõe aias

Vitstest punutiste tegemise talgud

Juhendavad Gloria Niin ja Jaana Ahlberg.

  • P, 26. mail kell 12 Tartu maheaia Linnupargi aias

Söödavad püsikud aias

Oma kogemusi jagab Heldor Sepp Tsirgumäe toidusalust.

Allikas: Eesti maaülikooli mahekeskus

«Kasvades oma toiduga» kuulub Euroopa kultuuripealinna Tartu 2024 põhiprogrammi. Projekti eesmärk on suurendada laste ja perede teadlikkust toidu kasvatamisest. Projekt toetab Tartu ja Lõuna-Eesti lasteaedade ja koolide juurde aedade rajamist ning soodustab Tartu kogukonnaaedade võrgustiku loomist. Projekti viivad ellu Eesti maaülikooli mahekeskus ja Tartu loodusmaja koordineeritav rohelise kooli programm, partner on Tartu 2024.

Projekti Facebooki leht: https://www.facebook.com/kasvadesomatoiduga

Projekti koduleht: https://kasvadesomatoiduga.emu.ee/

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles