Ülikoolilinna hariduslaat toob teadmishuvilised taas kokku

Tartu Postimees
Copy
Hariduslaat 2019. aastal.
Hariduslaat 2019. aastal. Foto: Küllike Pedaste

Täna, 12. veebruaril algab registreerimine veebruari lõpus peetavale Tartu hariduslaadale, mis toob ülikoolilinna taas kokku haridushuvilised üle Eesti.

Veebruari lõpus, 28. veebruaril toimuv haridussündmus pakub võimalust osaleda õpitubades, koos arutada tekkinud mõtete üle ning loomulikult on laadale kohaselt päeva ilmestamas ka kultuurielamus.

Hariduslaata korraldatakse nüüd juba kuuendat korda ning palju häid ideid ja mõtteid on nende aastate jooksul leidnud tee laada õpitubadest haridusasutustesse üle Eesti.

«Osalejad on tagasisides jaganud rõõmu ja tänu selle eest, et laadal kogetu on aidanud neil lahendada nii mõnegi mureküsimuse, õpetanud kasutama uut meetodit või andnud värskendavat hoogu põnevate teemade avastamisel. Seda kõike tänu sellele, et meie koolid ja lasteaiad on olnud valmis jagama osakesi oma teadmiste-kogemuste varalaekast. Tähistamaks seda kuueaastast ühist teekonda on selle aasta hariduslaada teema «Koos liigume kaugemale»,» rääkis üks ürituse korraldajaid, Tartu Kivilinna kooli direktor Karin Lukk.

Hariduslaada avab Tartu linnapea Urmas Klaas, kes on rõhutanud, et just avatus ja koos tegutsemine on need olulised väärtused, mis kannavad Tartu haridust nii hoogsalt edasi. Päeva fookusesinejad on Kai Koort ja Eva Toome Education Estonia meeskonnast. Education Estonia on haridus- ja teadusministeeriumi algatus Eesti hariduse lahenduste ja kogemuse tutvustamiseks maailmas. Hariduslaadal räägib Education Estonia meeskond sellest, kuidas Eesti häid tegemisi ka laiemalt tutvustada, ning koos arutletakse selle üle, mis teeb Eesti hariduse just nii heaks, nagu see praegu on, ehk mis on Eesti kooli ja lasteaia edumudel. Lisaks tutvustavad nad EdTech Estonia haridustehnoloogia ettevõtteid ja koostöövõimalusi nendega.

Hariduslaat on oma vormilt laadasarnane. Et kõik huvilised saaksid päeva jooksul võimalikult paljust osa, on õpitoad 30-minutilised. Korraldatakse 31 erinevat õpituba, mille teemade hulgast leiab nii õuesõppimist, kunsti tegemist kui ka loovuse arendamist ja meetodeid mitmekultuurilises klassiruumis toimetamiseks. Lisaks tutvustatakse tunnivaatluse metoodikat, räägitakse hoolivast koolist ja saab rohkem teada rühmahindamisest matemaatikas. Õpetajatega koos õpivad ka juhid ja nii on laadal võimalik täiendada oma teadmisi erinevatest vestlustest juhi töös või tutvuda õpetajat toetava juhtimise mudeliga.

«Haridusinimesed on ilmselt kõik kogenud ühise tegutsemise väge. Tänapäeva elutempo sunnib meid sageli liigselt kiirustama, mis aga ei pruugi alati edu tuua. Seepärast ongi kasulikum kohe alguses otsustada minna edasi meeskonnana, mille liikmed vajadusel kas pidurdavad tormakust või annavad õigel hetkel hoogu juurde. Selline edasiminek kannab kaugele,» avas Karin Lukk tänavuse hariduslaada juhtmõtet.

Hariduslaada õppimispäeva lõpetab kultuuriline pool, kus osalejad saavad valida muusikalise ja sõnalise kava vahel: muusikalist elamust loob Mari Kalkun ning sõnalist seiklust muinasjuttudes koos muusikalise uitamisega pakuvad Piret Päär ja Kulno Malva.

Hariduslaat leiab aset 28. veebruaril Tartu Variku koolis (Piima 1). Osalemine on kõigile tasuta. Registreeruda saab 12.–21. veebruarini (või kuni kohti jätkub) lingid.ee/HL2024.

Üritust korraldavad LP-võrgustiku ja õpikogukondade koolid ning lasteaiad koostöös Tartu linnavalitsuse haridusosakonnaga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles