Päevatoimetaja:
Jens Raavik
+372 739 0371

Kristi Kerner, Alo Tänavots: kas Eesti (sea)liha on meie söögilaualt kadumas?

Maaülikooli õppejõud Kristi Kerner ja Alo Tänavots.
Maaülikooli õppejõud Kristi Kerner ja Alo Tänavots. Foto: Erakogu/montaaž

Eestlased armastavad liha. See on aidanud meie esivanematel põhjamaises kliimas ellu jääda aastasadu, olles neile asendamatuks toiduaineks. Liha on oluline osa kohalikust toidukultuurist.

Seakasvatus on endiselt Eestis piimatootmise kõrval tähtsuselt teine loomakasvatusharu. Sealiha osatähtsus kogu lihatootmises moodustab rohkem kui poole.

Kaheksakümnendatel ulatus sigade arv Eestis miljonini, 1989. aastast alates hakkas aga kiiresti vähenema. Sigade arvu ja sealiha tootmise vähenemine oli tingitud eelkõige majanduslikest põhjustest. Agraarreformi käivitumisel hakkas Eestis kiires tempos vähenema nii teravilja külvipind kui ka loomade arv. Katkenud majandussidemete tõttu endise Nõukogude Liidu vabariikidega osutus võimatuks ja ka ebavajalikuks toota sealiha endistes kogustes.

Tagasi üles