Ilmatsalu lapsed tutvusid ukrainlaste traditsioonide ja kommetega (1)

Jens Raavik
, ajakirjanik
Copy
Ilmatsalus Lepatriinu lasteaias peeti 6. veebruaril Ukraina teemapäeva.
Ilmatsalus Lepatriinu lasteaias peeti 6. veebruaril Ukraina teemapäeva. Foto: Liina Järvsoo

Ilmatsalus asuva Lepatriinu lasteaia käesoleva õppeaasta teema on  Tartu kultuuripealinna aastast kantuna «Hoian oma ja austan teisi» ning üks eesmärke on tutvustada lastele nii Eesti kui ka teiste rahvaste traditsioone ja kombeid.

Lasteaias lepiti õppeaasta alguses kokku, et õppeaasta jooksul korraldavad kahe rühma meeskonnad koos ühe ülemajaürituse, mille vältel tutvustatakse teistele Lepatriinudele lähemalt mõnda teist riiki. Kaisutriinu ja Triibutriinu meeskonnad otsustasid selleks riigiks sel teisipäeval valida Ukraina.

Ukraina päeva korraldamise idee hakkas hargnema päevast, mil üks lapsevanem tõi rühma suure koguse siniseid ja kollaseid kangajääke, millega õpetajatele seostus kohe Ukraina. «Seejärel meenus ka mõne aasta tagune koostöö ühe vahva Ukraina perega, kelle lapsed käisid Ilmatsalu lasteaias. Nii saigi koos endise Ukraina lapsevanemaga sisustatud lasteaia fuajeesse Ukraina-teemaline näitus, kuhu jagus eksponeerimiseks nii ukraina rahvuslikke riideid, enda käsitööna valminud ukraina mustrilisi linikuid, ukraina traditsiooni kombel valmistatud lihavõttemunasid kui ka raamatuid ukraina rahvariietest, -mustritest ja lihavõttemunadest,» kirjeldas Ilmatsalu lasteaia Lepatriinu õpetaja Aget Astmäe.

Lisaks näitusele tutvustasid Triibutriinu rühma koolieelikud Maru ja Nora Lovisa slaidide toel kogu Lepatriinu perele ukraina tavasid ja kombeid. Üheskoos saadi teada, milline on Ukraina lipp ja vapp, mis on Ukraina rahvuslill ja rahvuslind, milline on traditsiooniline ukraina tants hopakk ja milline pill on banduura. Kui teised said slaidiesitluse kaudu lähemalt tutvuda Ukrainaga, siis sügisel kooli minevatele Marule ja Nora Lovisale oli see suurepärane kogemus kaaslaste ees esineda ning õpetaja sõnutsi olid nad seejuures ka julged, enesekindlad ja teadlikud.

Veel said kõik lapsed hubaselt ja teemakohaselt sisustatud muinasjututoas kuulata ukraina muinasjuttu «Labakinnas». Söögisaali perenaised olid selleks päevaks valmistanud borši ja kohupiimakooki, mis olid samuti inspireeritud teemapäevast.

«Peale Ukraina päeva teavad Lepatriinu lapsed kohe kindlasti, millised värvid on Ukraina lipul, ja kohe kindlasti oli tänane Ukraina päev järjekordne vahva, tegus ja kogemusterohke meile kõigile,» kinnitas Astmäe.

Teemapäeva korraldasid Kaisutriinu ja Triibutriinu rühmade meeskonnad koostöös mudilaste endi ning praeguste ja endiste lasteaialaste vanematega.

Üheskoos saadi teada, milline on Ukraina lipp ja vapp, mis on Ukraina rahvuslill ja rahvuslind, milline on traditsiooniline ukraina tants hopakk ja milline pill on banduura.
Üheskoos saadi teada, milline on Ukraina lipp ja vapp, mis on Ukraina rahvuslill ja rahvuslind, milline on traditsiooniline ukraina tants hopakk ja milline pill on banduura. Foto: Liina Järvsoo
Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles