Liblikateadlane Jaan Viidalepp teenetemärgist: pean mõtlema, see on üsna ootamatu

Jüri Saar
, arvamustoimetaja
Copy
Maaülikooli liblikateadlane Jaan Viidalepp pälvis presidendilt teenetemärgi.
Maaülikooli liblikateadlane Jaan Viidalepp pälvis presidendilt teenetemärgi. Foto: Kristjan Teedema

Maaülikooli liblikateadlane Jaan Viidalepp (84) on näide sellest, kuidas lapsepõlves tekkinud uudishimust võib saada kutsumus kogu eluks. Nüüd on president ta elutööd tunnustanud Valgetähe V klassi teenetemärgiga.

«Ma pean mõtlema, see on üsna ootamatu. Suur tunnustus muidugi,» poetas Viidalepp hommikuse õnnitluskõne ja intervjuu küsimise peale tagasihoidlikult. «Praegu tegelen kollektsiooniga. On palju asju määramata, millele tuleb nimed alla panna. Aga see ei ole kuigi lõbus, kui kõrvalt vaadata.»

Koos kaaslastega on Jaan Viidalepp kirjeldanud umbes 200 liblikaliiki Euraasiast, Kesk-Aasiast ja Lõuna-Ameerikast. See on aastakümnete töö.

«Hakkasin üsna lapsena liblikatega tegelema ja selles oli süüdi õpetaja,» rääkis Viidalepp. «See oli 1948. aasta kevadel, kui hakkasin liblikaid püüdma, ja sügisel viisin õpetajale määrata. Olid Tartus vanemate klasside loodusteaduste õppepäevad, ta vaatas seda karpi: «Ma katsun.» Enne jõule sain karbi kenasti tagasi, aga õpetaja ütles, et tema ei tunne neid. Mul ei jäänud midagi teha, hakkasin ise otsima, kuidas ma saan nende liblikate nimed teada. Ja teen seda siiamaani.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles