VIDEOLUGU Sõjas peaaegu kummuli keeratud maamärk teenib inimesi tänini (1)

Jürgen Puistaja
, reporter-toimetaja
Copy
Teises maailmasõjas proovis taganev Saksa vägi elevaatori mahuteid vastu taevast lasta, aga need vajusid üksnes viltu ja sikutati hiljem enam-vähem omale kohale tagasi.
Teises maailmasõjas proovis taganev Saksa vägi elevaatori mahuteid vastu taevast lasta, aga need vajusid üksnes viltu ja sikutati hiljem enam-vähem omale kohale tagasi. Foto: Ekraanitõmmis

Enamiku tartlaste jaoks on raudtee lähedal Väikses kaares kõrguv elevaator sedavõrd harjumuspärane ehitis, et sellele ei oskagi erilist tähelepanu pöörata. Ometi on tegemist mitmes mõttes väga tähelepanuväärse tööstushoonega.

Vahetult enne teist maailmasõda valmis saanud viljaelevaator oleks sõjakeerises peaaegu maamunalt pühitud. Pauk oli kõva ja tagajärjed ehmatavad, kuid sellest hoolimata jäid nutika inseneritööna valminud mahutid kasutuskõlblikuks ning seati mõne aja möödudes taas töökorda.

Nii kõrgubki hoone linnapildis tänapäevani. Vähe sellest: tegemist pole tööstusarhitektuuri mälestusmärgiga, vaid rahuldab osana Tartu Milli tootmiskompleksist ööpäev läbi nii Eesti kui muu Euroopa inimeste jahuvajadust.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles