Elvi Tuisk: arhitekti autoriõiguste eiramisel on oma hind (2)

Elvi Tuisk
, advokaadibüroo RASK advokaat
Copy
Elvi Tuisk
Elvi Tuisk Foto: Erakogu

Arhitektide loodud teosed on kaitstud ja nende muutmiseks või kasutamiseks on vaja autori nõusolekut. Hoonetega seotud autoriõigused ja kohustused on praktikas aga raskemini üldiste reeglite alla paigutatavad kui näiteks kujutavas kunstis. Paljud rikkumised ei tulene siiski mitte seaduse keerukusest, vaid eelkõige arhitektide õiguste teadvustamata jätmisest või ignoreerimisest.

Arhitektist teeb autori tema loominguline panus loodavasse objekti – kui arhitekt kujundab objekti, tehes vabu ja loomingulisi valikuid, on tal automaatselt autoriõigused oma teosele. See tähendab, et arhitekti loodud hooned, sisekujundused ja maastikud on autoriõigusega kaitstud ning arhitektil on õigus otsustada nende kasutamise ja muutmise üle.

Teose kasutamine hõlmab näiteks koopiate tegemist, levitamist või avalikustamist, aga ka teose muutmist. Praktikas võib see tähendada samasuguse arhitektuurilaheduse realiseerimist, hoonele juurdeehitiste tegemist või lihtsalt üle värvimist, samuti maja pildistamist ja foto hilisemat levitamist.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles