Kolme minuti loengutes jõudsid parimate hulka Tartu noorteadlased

Egeli Raudmäe
, ajakirjanik
Copy
Konkursi viis parimat koos president Tarmo Soomerega. Laureaadid vasakult: Sten Heinoja, Martin Haamer, Katriin Kristmann, Hanna Britt Soots ja Inge Varik.
Konkursi viis parimat koos president Tarmo Soomerega. Laureaadid vasakult: Sten Heinoja, Martin Haamer, Katriin Kristmann, Hanna Britt Soots ja Inge Varik. Foto: Reti Kokk

2. veebruaril toimus Eesti teaduste akadeemias konkursi «Teadus 3 minutiga» finaalgala, kus esinesid edukalt ka tartlased.

Teaduste akadeemia president Tarmo Soomere selgitas žürii otsust välja kuulutades, et konkursil osalejad läbisid olulise murdekoha.

«Kui eelmisel kahel konkursil domineerisid tehniliselt absoluutselt perfektsed esitlused, kus sisu oli minimeeritud, siis nüüd on tehniliselt tagasi liigutud – võib-olla taotluslikult – krobelisemate esitluste juurde. Need on aga väga empaatilised ja lisatud on isiklik dimensioon – just see, mis tegelikult ühiskonda kõnetab.»

Viie parema hulka jõudsid ka Martin Haamer ja Hanna Britt Soots, kes mõlemad esindasid Tartu ülikooli. Haamri töö pealkiri on «Kas bussisõit peabki aeglane olema?» ning Sootsi töö «Matemaatika aitab maailmast paremini aru saada» keskendub matemaatika sidumisele teiste valdkondadega.

Lisaks tartlastele valiti laureaatide hulka Sten Heinoja Eesti muusika- ja teatriakadeemiast ning Inge Varik ja Katriin Kristmann, kes mõlemad esindasid Tallinna tehnikaülikooli.

Konkursi finaali jõudis 16 doktoranti ja noorteadlast, kes esindasid kuut ülikooli või teadusasutust. Võistlejad pidid enda aastatepikkusest teadustööst rääkima asjalikult ja arusaadavalt vaid kolme minuti jooksul.

Žüriisse kuulusid Tarmo Soomere, riigikogu liige Kadri Tali, lavastaja ja näitleja Karl Laumets, ajakirjanik Urmas Jaagant, koolijuht Pille Kaisel, ettevõtja Hannes Tamjärv ning Eesti Energia juht Andrus Durejko.

Reedesele finaalile eelnesid ülikoolide sisekonkursid, koolitused esinemisoskuse treenimiseks ja praeguseks juba Novaatoris avaldatud populaarteaduslike artiklite kirjutamine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles