Uue koolimaja noorus jääb vene aega

Vilja Kohler
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nooruse 9 maja esimese korruse parempoolne tiib on ajast ja arust, siin pole tehtud põhjalikku remonti oma 36 aastat.
Nooruse 9 maja esimese korruse parempoolne tiib on ajast ja arust, siin pole tehtud põhjalikku remonti oma 36 aastat. Foto: Sille Annuk

Tartu linn ostab Tartu Ülikoolilt koolimajaks Nooruse 9 õppehoone, mis näeb välja nagu vaese mehe lapitud püksitagumik: seal on nii kenaks vuntsitud ruume kui ka vene aega. Milleks meile veel üks suurt remonti vajav kool?

Tartu linnavolikogu hariduskomisjoni esimees Peeter Tulviste oli üks volikogu 18 liikmest, kes hääletas selle poolt, et linnavalitsus võib Nooruse 9 maja ülikoolilt ära osta. Tõtt-öelda pole Tulviste kursis, milline ostetav hoone seest välja näeb.

«Olen seal käinud ainult keldris lasketiirus,» ütles ta. Tulviste tugines otsust tehes linna arvestustele, kui palju raha läheb Nooruse 9 maja remontimiseks ja kui palju kuluks uue kooli ehitamiseks. «Ma ei tea, kui paljud volikogu liikmed on selles majas käinud,» märkis ta. «Me ei jõua kõike üle vaadata. Seisukoht, et see kinnistu tuleb osta, oli juba varem olemas.»

Vana tuleb odavam

Nooruse 9 hoonest saab linn osa kohe kasutusele võtta, põhjendas ostusoovi Tartu linnavarade osakonna juhataja Kunnar Jürgenson. «Meil on põhikoolilastele vaja kiiresti ruumi juurde teha ja teisalt on riik võtnud suuna, et gümnaasiumid eraldatakse põhikoolist,» lisas ta.  

Ostu poolt räägib ka see, et hoone ongi koolimajaks tehtud. «Seal on võimla, aula, söökla ja klassiruumid, mida koolil on vaja,» rääkis Jürgenson. «Lähedal Ravila tänavas asuvad ülikooli õppehooned, mida gümnasistid võivad tulevikus kasutada.»

Arvestuste järgi maksab Nooruse 9 hoone põhjalik remont 5,3 miljonit eurot, täiesti uue koolihoone ehitamiseks vabale krundile võib kuluda oma 9,3 miljonit eurot.

Tartus on niigi palju suure remondi järele kisendavaid koolimaju, näiteks kunstigümnaasium ja Descartes’i lütseum. Nüüd lisandub 1976. aastal valminud Nooruse 9 maja, mille ost ja remont läheb praeguste arvestuste järgi maksma ligi 6,5 miljonit eurot. Kas poleks siiski õigem ehitada uus kool?

«Uue maja raha tuleb korraga välja käia ja seda pole kuskilt võtta, Nooruse maja saame aga remontida järkude kaupa,» selgitas Jürgenson. Hoone peab seest korras olema 2015. aasta septembriks, kui sinna tahetakse kolida Tamme gümnaasium, ja väljast 2020. aastal.

«Uue maja ehitamine on kallim kui vana remontimine,» ütles ka Tartu linna haridusosakonna juhataja Riho Raave. «Nooruse tänava maja on heas kohas, ka bussiliiklus on hea. Sinna kanti on kooli vaja, aga pole eriti kohta, kuhu see ehitada. Nii tundubki olemasolev hoone sobiv. Selle maja saab normaalseks kohendada küll.»

Majast rääkides märkis Raave, et seal olnud tervishoiukõrgkooli ruumid on Tartu mõne kooli ruumidest paremas seisus.

Nii ja naa maja

Nooruse 9 majast tahaks sügisest aastaks 1200 ruutmeetrit ka Nõo reaalgümnaasium, millele hakatakse uut maja ehitama. «Nooruse tänava maja on vastuoluline,» ütles Nõo reaalgümnaasiumi direktor Jaanus Järveoja. «Osa ruume on ilusasti remonditud, osa aga ajast ja arust nagu meil.» Nõokatel on Nooruse tänavale saamine aga küsimärgi all, sest osa hoonest on veel ülikooli arstiteaduskonna ja kahe firma käes.   

Hoone kahel esimesel korrusel Tartu tervishoiukõrgkoolist vabanenud ruumidesse kolib septembriks täiskasvanute gümnaasium. «Maja on väljast kurb, aga seest pole viga,» iseloomustas tulevast töökohta Tartu täiskasvanute gümnaasiumi direktor Juta Nugin. «Seda on natuke korda tehtud siit nurgast ja natuke sealt nurgast. Riia 25 majja kolides oli meil pilt palju hullem.»

Ainsana teeb Nuginile muret asukoht. «Maja jääb liiga linna äärde,» selgitas ta.

Nooruse 9 majas sügisel kasutusele võetavates ruumides väikeseks remondiks, täiskasvanute gümnaasiumi sinna kolimiseks ja hoone eskiisprojekti koostamiseks on Tartu linnal 65 000 eurot.  

Nooruse 9
• Nooruse 9 kinnistu võtab enda alla 1,4 ha, õppehoones on üldpinda ligi 6900 m².
• Linn suudab kinnistu eest soovitud 1,19 mln € tasuda kõige varem 2013. aastal. Seniks sõlmitakse üürileping hoonest osa kasutamiseks, et täiskasva­­nute gümnaasium saaks seal septembrist alustada. Augusti lõpuni on kuuüür 1,7 €/m2 ja septembrist 2,55 €/m2.
Allikas: Tartu linnavalitsus

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles