Tartu vallavalitsus otsib lastele kohti erahoidudest

Jens Raavik
, ajakirjanik
Copy
Ehkki Tartu vallal on olemas Raadil asuv Ripsiku lasteaed ja alles hiljuti lisandus sellele ka uus Nupsiku maja, jääb vallal lastehoius ja -aias kohti väheks just Raadi ja Kõrveküla piirkonnas.
Ehkki Tartu vallal on olemas Raadil asuv Ripsiku lasteaed ja alles hiljuti lisandus sellele ka uus Nupsiku maja, jääb vallal lastehoius ja -aias kohti väheks just Raadi ja Kõrveküla piirkonnas. Foto: Kristjan Teedema

Kui Tartu linnavalitsus teatas hiljuti, et lapsi jääb aina vähemaks ja seetõttu läheb vaja ka aina vähem kohti lasteaedades ja -hoidudes, siis Tartu vallavalitsuses on lood hoopis vastupidised ning vald on asunud erahoidudest lisakohti otsima.

Tartu vald on üks kiiremini arenevaid ja kasvavaid omavalitsusi Eestis, sestap on ka vallas pidev vajadus lasteaiakohtade järele. Eelkõige napib vallal lastehoiu- ja -aiakohti just Raadi ja Kõrveküla piirkonnas ning selleks, et pakkuda sealsetele peredele lastehoiu või eralasteaia võimalust, soovib vallavalitsus kutsuda koostööle lastehoidude pidajaid. Eelistatud on Tartu vallas asuvad teenusepakkujad, kolmapäevase seisuga on vajatakse Raadi piirkonnas 100 lastehoiukohta.

Lasteaiakohtade puuduse vähendamiseks on Tartu vallavolikogu vastu võtnud korra, mille alusel toetatakse eralasteaedu ja lastehoide. Toetuse saamiseks peab eralasteaial olema vastav koolitusluba, lastehoiul peab olema tegevusluba. Täpsemad nõuded teenusele ja ruumidele leiab Tartu valla kodulehelt.

Üks põhinõudmisi on, et lasteaia või lastehoiu tasu lapsevanemale ei tohi olla suurem kui lapsevanema kaetav osa munitsipaallasteaias ehk kaheksa protsenti miinimumpalgast. Lisaks lapsevanema osalustasule maksab vald erahoiule või era lasteaiale toetust, mille suuruse kinnitab Tartu vallavalitsus. Praegu on toetus ligi 500 eurot lapse kohta kuus.

Lasteaiateenuse või lastehoiuteenuse osutamiseks on Tartu vallavalitsus valmis sõlmima teenuse osutajaga halduslepingu. Sellisel juhul liidetakse eralasteaed või lastehoid Tartu valla Arno süsteemiga ning rühmad komplekteeritakse Arno süsteemi kaudu.

Vald palub kõiki inimesi ja ettevõtteid, kes soovivad alustada lastehoiu teenuse osutamist vallas, võtta läbirääkimisteks ühendust Tartu vallavalitsusega e-posti aadressil tartuvald@tartuvald.ee hiljemalt 29. veebruaril.

Seevastu teatas Tartu linnavalitsus, et Jaamamõisas tegutseva Lotte lastehoiu maja rendileping lõpeb tänavu 31. juulil ja pärast seda lõpetab hoid tegevuse. Uute tuleohutusreeglite järgi ei sobi maja mõned ehitusmaterjalid enam laste hoidmiseks. Tartu linnavalitsus on otsustanud rendilepingu lõpetada ega otsi lastehoiule uusi ruume, sest haridusosakonna hinnangul lastele kohti jagub.

Lotte lasteaia allasutusena tegutsev Lotte lastehoid oleks tänavu septembris tähistanud kümnendat tegutsemisaastat. Ent kuna uued tuleohutusnõuded on sedavõrd karmid, ei sobi Jaama 123 maja praegusel kujul enam laste hoidmiseks.

Riho Raave kinnitas ülemöödunud nädalal Lotte lastehoiu sulgemisest rääkides, et ükski tartlane sellepärast muretsema ei pea, et lapsele kohta ei leiduks, aga rühmade komplekteerimine algab alles kevadel ning kui pikad on ootejärjekorrad, on praegu vara öelda.

«Tõsi, kui laps on poolteist kuni kolm aastat vana, võib koha leidmine tõesti keeruline olla,» nentis haridusosakonna juht. «Alati ei pruugi vaba koht olla saadaval soovitud piirkonnas. Aga kui häda on väga suur, siis kindlasti mõtleme midagi välja ja leiame igale lapsele kuskil ikka koha, kuidagi ikka saab.»

Ta lisas, et alati on olemas mõned varukohad ning võib-olla saab kuskil ka rühma suurendada. Tänavu ühtegi uut lasteaeda Tartusse ei tule, sest selleks puudub vajadus. «Üle linna väheneb laste arv, eriti Annelinna kandis,» selgitas Raave. «Ka sündimus on vähenenud ning usun, et seegi lahendab kohapuuduse mure.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles