Tartu saab rattavõrgustiku arendamiseks toetust ja annab rattaparklate rajamiseks raha

Jens Raavik
, ajakirjanik
Copy
Rattaparkla taotlemiseks peab majas olema vähemalt kümme korterit.
Rattaparkla taotlemiseks peab majas olema vähemalt kümme korterit. Foto: Hendrik Kuusk

Tallinna, Tartu ja Pärnu linnapiirkonna omavalitsustele eraldatakse neli miljonit eurot jalgrattateede võrgustiku arendamiseks. Tartu linna korteriühistud saavad alates 7. veebruarist esitada taotlusi, et jalgrattaparkla ehitamiseks toetust saada.

Kliimaminister Kristen Michal allkirjastas määruse, millega eraldatakse Tallinna, Tartu ja Pärnu linnapiirkondade omavalitsustele neli miljonit eurot jalgrattateede võrgustiku arendamiseks. Programmi kaasrahastab Euroopa Liit.

«Arukalt planeeritud ja ühendatud teedevõrgustik annab võimaluse kasutada turvaliselt liikumiseks ka säästlikumaid transpordiviise. Suuremaid linnu ümbritsevad omavalitsused saavad toetust näiteks jalgratta- ja jalgteede, jalgrattaparklate, aga ka jalgrataste parkimismajade rajamiseks,» sõnas kliimaminister Kristen Michal. Minister lisas, et meede on suunatud Tallinna, Tartu ja Pärnu linnapiirkondadele, kus on suurim transpordikoormus ning CO2 jalajälg.

Meetmest saavad toetust taotleda Tallinna, Tartu ja Pärnu linnapiirkond ehk linnade ümber asuvad omavalitsused. Keskuslinnadele meede ei rakendu. Programmist rahastatakse projekte, mille tegevus jääb ajavahemikku 1. jaanuar 2023 kuni 31. oktoober 2029.

Keskkonnajalajälje vähendamiseks eraldatakse sama meetmega kokku 92 miljonit eurot ka Tallinna, Tartu ja Pärnu keskuslinnadele, et arendada välja jalgratta- ja trammiliiklus ning rajada ühistranspordisõlmed. Mõlema programmi puhul lisandub toetussummale omavalitsuste 30-protsendine omaosalus. Lisaks eraldab regionaal- ja põllumajandusministeerium üle riigi (v.a Tallinna, Tartu ja Pärnu linnapiirkond) kokku 25 miljonit eurot kohalike jalgratta- või jalgteede arendamiseks.

Jalgrataste mugavamaks kasutamiseks on linnavalitsus otsustanud jagada toetusi rattaparklate rajamiseks, et tartlased ei peaks oma sõiduriista trepikotta või keldrisse vedama.

Toetust võivad taotleda Tartu linna korteriühistud, samuti mitu korteriühistut üheskoos, mille korterite arv on kümme või rohkem. Toetuse suurus rattaparkla, seejuures vajaliku aluspinna ehitamiseks on kuni 50 protsenti tööde kogumaksumusest (ülemmäär 3000 eurot). Linna eelarves on tänavu rattaparklate ehitamise toetusteks ette nähtud 30 000 eurot.

Toetuse saamiseks vajalikud materjalid tuleb linnamajanduse osakonnale esitada elektrooniliselt LMO@tartu.ee. Taotlused vaadatakse läbi saabumise järjekorras, kuni eelarves selleks ette nähtud raha jätkub. Tööde lõpetamise tähtaeg ei tohi olla hiljem kui 15. november.

Rohkem infot linna kodulehel.

Sel aastal toetusi jäätmemajade rajamiseks ja süvamahutite paigaldamiseks ei eraldata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles