IT-ööl käis töö kogu öö

Elina Randoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
IT-öö Anne noortekeskuses.
IT-öö Anne noortekeskuses. Foto: Kristjan Teedema

Kui oled teismeline, on kohutavalt raske võtta kätte telefon, valida number ja helistada võhivõõrale inimesele, et küsida arvamust oma mõttelennu kohta. Just seda pidid IT-ööl osalenud noored laupäeva hommikul tegema.

Mõtted, kuidas muuta koolielu infotehnoloogia abil põnevamaks, olid öö jooksul kuju võtnud ning nüüd pidi nende kohta arvamust küsima ka mõnelt IT-asjatundjalt.

«Nad ei ole ju kunagi pidanud tegema selliseid ametlikke kõnesid võõrastele,» rääkis Annelinna lastekeskuse juhataja kohusetäitja Helina Mats ukse vahelt helistamiseks valmistuvate noorte piinu nähes.

Helistamise tegi küll pisut lihtsamaks see, et nimekiri spetsialistide ning nende telefoninumbrite ja Skype’i kasutajanimedega oli ette antud ja need inimesed olid valmis vastama üle Eesti tulevatele küsimustele.

Kolm tulemust

Õnneks oli tagasiside igalt poolt positiivne ja see julgustas veel helistama – kiita saada on  ikka tore.

Kella kümneks hommikul oli paarkümmend IT-ööl osalenud noort keskuses üllatavalt särtsaka moega, arvestades, et vaid mõni üksik oli öö jooksul silma looja lasknud. Koguneti juba reede õhtul kell kuus ning kuigi mõnigi oli enne tukastanud, jäi teistel selja taha pikk koolipäev.

Õhtust hommikuni otsiti internetist ideid, tehti ajurünnakuid ning viimistleti projekte. Lõpuks jäi sõelapõhjale kolm ideed. Esiteks täisautomaatne raamatukogusüsteem, kus trükise saab kõigepealt tellida interneti kaudu. Teine idee oli õpetajat abistav tööde parandamise programm, mis teeks õpetaja eest ära töö näiteks lünktekstide või matemaatikatööde kontrollimisel. Noored said tagasisidest teada, et teistes keeltes on juba niisuguseid lahendusi, kuid eesti keeles mitte.

Kolmas ja teistest paremaks tunnistatud idee oli täiustatud e-õppe keskkond. Sellest oleks kasu eriti neile, kes peavad mingil põhjusel koolist puuduma. Nimelt oli võistkonna plaan, et iga tundi, kus keegi puudub, filmib kaamera ning pärast on võimalik puudujal õpetajaga kokkuleppel videot vaadata.

Idee välja mõelnud võistkonna liige Andrus Sibul arvas, et ta ise kasutaks niisugust võimalust, kui on haigeks jäänud, sest õppetunni videot vaadata on tunduvalt parem kui üritada omal käel järele õppida.

Pöörased mõtted

Lisaks lõpuni mõeldud ja esitluseks vormistatud plaanidele genereerisid noored ajurünnakutes ka ideid, mille teostamine oleks mitmel põhjusel võimatu või vähemalt väga raske.

Näiteks Kertu Treial oli väga rahul oma ettepanekuga, mis kuulub pooleldi ulmevaldkonda, kuid kõlab siiski mõnusalt – hõljuv tool, mis viiks sellel istuva õpilase nupuvajutusega vajalikku klassi kohale. Nii kaoks ära igasugune vajadus vahetundidel püsti tõusta või kõndida.

Ormet Juusaar käis välja mõtte, mis täidaks küll ülesande, kuid nagu ta isegi nentis, muudaks kooli üsna vangla moodi. Tema kujutluses saaks iga kooli tulnud õpilane kiibiga käepaela ning kui ta on lubanud näiteks järelevastami-sele minna, kuid selle asemel koolist lahkub, käivitub alarm.

Juusaare sõnul oleks sellest abi õpetajatele, kes oma ajast tulutult järelevastajaid ootavad.

Eesti parimaid esitlusi saab näha Facebookis StartITi lehel, kõik kolm Tartu esitlust on üleval samas kohas MTÜ Öökull lehel.

IT-öö
• Üle-eestiline noorteprojekt, mis toimus teist korda ning milles osales 18 noortekeskust.
• Selle aasta teemaks oli «Kuidas IT kaudu elu koolis põnevamaks muuta».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles