Eesti kirjandusmuuseum tunnustas sõbra auhinnaga teatrit Must Kast

Raimu Hanson
, ajakirjanik
Copy
Kirjandusmuuseumi kummitus Lilla Daam (Mathilda Matjus) annab auhinna üle Jaanika Tammarule. Auhinna on juba saanud Kaija M Külm, süles pooleteisekuune Emil Ruu.
Kirjandusmuuseumi kummitus Lilla Daam (Mathilda Matjus) annab auhinna üle Jaanika Tammarule. Auhinna on juba saanud Kaija M Külm, süles pooleteisekuune Emil Ruu. Foto: Sille Annuk

Eesti kirjanduse päeval selgus, et kirjandusmuuseumi sõbra auhinna saab sel aastal teater Must Kast. Põhjuseks on lavastus «Lilli», mida on nimetatud nii meie kaasaegseks kangelaseeposeks kui ka räppmuusikaliks. Selle peategelaseks on ärkamisaegne naiste õiguste eest võitleja, haridustegelane, kirjanik ja ajakirjanik Caroline Suburg, keda kutsuti Lilliks.

«Lilli» esietendus 8. märtsil 2023 Genialistide klubis lavastaja-dramaturgi Kaija M Külma ning värsi- ja viisidramaturgi Jaanika Tammaru käe all. Vaatajate ees on Silva Pijon, Mariann Tammaru, Agur Seim ja Kaarel Kuusk. Teksti aluseks on paljuski kirjandusmuuseumi kultuuriloolises arhiivis asuvad Lilli Suburgi käsikirjaliste materjalid, mida on käsitlenud põhjalikult oma uurimustes sama arhiivi vanemteadur Eve Annuk.

«Must Kast tõstatas oma lavastusega ühiskonnas väga olulisi teemasid,» ütles kirjandusmuuseumi direktor Piret Voolaid. «Kindlasti on naised palju rohkem korda saatnud eesti ühiskonnas, kultuuris ja ajaloos, kui me tänapäeval sellest teame.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles