Maarja kiriku kogudus kolib värskelt valminud kiriku torni ruumidesse

Veiki Ojaperv
, ajakirjanik
Copy
Värskelt valminud Maarja kiriku tornikabel.
Värskelt valminud Maarja kiriku tornikabel. Foto: Tartu Maarja Kogudus

Eile, 29. jaanuaril andis ehitaja Bauvärk OÜ Tartu Maarja kiriku torni ruumid üle Tartu Maarja kiriku sihtasutusele. Ruumid on valmis ja kogudus alustanud sissekolimist.

2023. aasta mais alanud ehituse käigus on Maarja kiriku tornis ja selle alla jäävas osas valminud seitse korrust. Kui siseneda peauksest, on projekti järgi teisel korrusel kantselei, õpetaja kabinet, tuulekoda ja abiruumid. Kolmandal korrusel asuvad kabel ning abiruumid, neljandal korrusel tulevane kolumbaarium, mis esialgu võetakse kasutusele koguduse laste-, noorte- ja teiste töövaldkondade tarbeks, viiendal korrusel asub ventilatsioonikamber ning pääs torni. Teise ja viienda korruse vahel saab lisaks treppidele liikuda ka liftiga. Kuues, seitsmes ja kaheksas korrus on tornikorrused. Kõige kõrgemal korrusel on ka külalistele avatud kellarõdu, kust avanevad lummavad vaated Tartu linnale. Tööde hinnaks kujunes üle 700 000 euro, lisaks käibemaks. Hinnas on ka esmavajalik mööbel igapäevategevuseks.

Tartu linnapea Urmas Klaasi sõnul on Maarja kiriku tornil linna siluetis tugev sümboolne väärtus. «Üks viimase suure sõja haavu saab selliselt parandatud. Kiriku taastamine aga jätkub ja loodan selleks hea ühistöö jätkumist,» märkis linnapea.

Ehitaja OÜ Bauvärk esindaja Tõnu Timma võttis kiriku ehitamist väga hästi kokku ütlusega «kirik keset küla» ning seda ehitaja, sihtasutuse ja koguduse kõige paremas koostööna. «Eelarve oli piiratud, häid mõtteid palju ja vanal hoonel varuks üllatusi. Ei osanud ka ette mõelda, kui palju ressurssi võtab kümnete tonnide krohvisegude, telliste ja paekivide käsitsi tassimine trepist torni seitsmendale korrusele!» ütles Timma.

Maarja kirik hävis 1941. aasta südasuvel ning sellest ajast on kogudus soovinud oma pühakoda taastada. Teel on olnud mitmeid takistusi, kuid pea 83 aastat ootamist on mööda saanud ning kogudus kolib tagasi oma algsesse koju.

 

 

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles