Päevatoimetaja:
Eili Arula
(+372) 739 0339

Korraldaja palub vabandust vaatajate ees, kes pidid taluma libedust ja pissihäda (5)

Copy
Publikut jätkus ühele ja teisele poole metall­aedu, mida korraldajate sõnul oli mitmel pool vaja. Aiad tekitasid liikujais aga nördimust.
Publikut jätkus ühele ja teisele poole metall­aedu, mida korraldajate sõnul oli mitmel pool vaja. Aiad tekitasid liikujais aga nördimust. Foto: Kristjan Teedema

Euroopa kultuuripealinna avaetenduses oli vaimustavaid hetki, millest said eelmise reede õhtul osa sajad inimesed, kel oli õnne viibida Emajõe ääres headel positsioonidel. Tuhanded pidid aga toime tulema tihedas rahvamassis, jäädes kaugemale kaldapromenaadile ja sealt tõusvatele nõlvadele, mis olid jäätunud ja kus liikumist takistasid raudaiad. Miks siis nii oli, selgitab Tartu 2024 peaprodutsent Heigo Teder.

Heigo Teder, kas teate, kui palju inimesi etendust vaatas?

Sündmuste mõjud ja mõõtmine on meile oluline teema. Paigaldasime Tartu linnaga koostöös publikualale ja Vabaduse puiestee perimeetrisse inimesi loendavad kaamerad. Lisaks kasutame mobiilside andmete positsioneerimist, mis näitab, kui palju inimesi Tartusse avasündmusele sel õhtul kogunes. Kahe meetodiga tulemused saame selle nädala lõpuks.

Kas te ei kaalunud näiteks tribüünide või astmete ülesseadmist, et inimesed näeksid etendust paremini?

Publikualas oli tekitatud tõusev vaatamisala ainult invatribüüni kasutajatele. Samuti oli piiratud vaateala mõeldud erikülalistele, näiteks presidendile ja diplomaatilistele esindajatele, sealhulgas Balti riikide ministritele.

Kogu ülejäänud jõeäärne publikuala oli avatud kõigile soovijatele kaks tundi enne avatseremoonia algust. Suurendasime parema nähtavuse huvides ka lisaekraanide arvu: paigutasime Vabaduse puiesteele neile pealtvaatajatele, kes jõekaldale ei mahtunud, kolm suurt treilerekraani. Lisatribüünide ehitamine oleks vähendanud publikualale mahtuvate inimeste hulka.

Pärast suurt sula jäätas viie­kraadine külm reedeks kõik teed ja nõlvad. Miks neile nõlvadele ei suudetud teha libedusetõrjet?

Avatseremoonia ettevalmistuspäevadel sadas jäävihma, mille tagajärjel kattus jõeäär tugeva jääkihiga, mida korduvalt kaeti killupuruga. Nii palju kui võimalik, eemaldati lund ja jääd labidate-kangidega, kuid sademeid jätkus igasse päeva ning iga mahavisatud kild vajus sula tagajärjel jäässe, kattus veega ja jäätus uuesti.

Publikualal tehti libedusetõrjet kolmel eelneval päeval, ka vahetult enne ala avamist. Kokku pandi teedele maha enam kui kaks tonni kildu. Vabandame nende ees, kes hoolimata kõigest pidid libeduse tõttu keerulisi vaatamistingimusi taluma.

Miks ei koristatud etenduse ajaks ära raudaedu? Inimesi tuli ja tuli Rahu silla poolt kaldapromenaadile juurde ja neil, kes olid nõlval raudaedade ääres varakult kohad sisse võtnud, polnud ka kuhugi taganeda. Nad ei saanud oma nõlvalt isegi ära minna, sest inimesi oli nii tihedalt ja nõlvalt lahkumiseks polnud võimalik valida karedamat kohta, kuhu astuda.

Turvalisuse huvides piirasime publikuala sisse jäänud teleülekande tehnika ja ka heli- ja valgustehnika madala aiaga, mis nähtavust ei sega. Publikualas olid turvatöötajad, kes jälgisid publiku ohutust. Nad olid valmis vajadusel sekkuma ning vahendama infot meditsiinipersonaliga.

Publikualale jäid aga ka elektrigeneraatorid, mida piirati kõrgete aedadega. Ka voolujaotuskilbid ja kaablid olid turvalisuse kaalutlusel kõrgete aedadega piiratud.

Hoolimata libisemistest ühelgi juhul meediku abi vaja ei läinud. Üks meditsiinilist sekkumist vajanud kukkumine oli publikualalt väljas turuhoone juures, aga meie meditsiiniinimesed andsid talle igati abi.

Sündmuse ametlik meditsiinipunkt asus publikuala vahetus läheduses, Vabaduse puiesteel taksopeatuses. Kiirabiauto paigutamine Turu parklasse oli teadlik otsus, et see saaks takistusteta liikuda. Sama masin sõitis kaasa ka rongkäigul ning jäi valvesse ERMi parklasse järgnevaks ööks kuni publiku lahkumiseni. Samuti olid positsioonidel valmis kolm vetelpäästevõimekusega päästetöötajat, kelle abi vaja ei läinud.

Lõpuks: ERMi juures oli äge reiv. Aga miks ainult neli kempsu?

Olime arvestanud, et suurel osal peole saabujatest on pilet ERMi majas toimuvale ÖÖ24 sündmusele, kus nad saavad kasutada ruumide tualette.

Õuetualette oli tõesti vähe, palume vabandust nende peoliste ees, kes pidid pikalt järjekorras ootama. ERMi juurde oli tellitud neli välitualetti, millele tõime lisaks veel neli välitualetti, kui kella 23 paiku oli näha, et sinna saabus nii palju peolisi.

ERMi juures peetud järelpeol vonkles pikk tualetisaba. Algul oli seal neli kempsu, teist sama palju toodi juurde.
ERMi juures peetud järelpeol vonkles pikk tualetisaba. Algul oli seal neli kempsu, teist sama palju toodi juurde. Foto: Kristjan Teedema
Tagasi üles