Tartu kunstimuuseumist sai sihtasutus

Egeli Raudmäe
, ajakirjanik
Copy
Tartu kunstimuuseumist sai sihtasutus.
Tartu kunstimuuseumist sai sihtasutus. Foto: Raimu Hanson

Täna allkirjastasid Tartu linnapea Urmas Klaas ja kultuuriminister Heidy Purga lepingu, mille järgi võtab seni riigiasutusena tegutsenud Tartu kunstimuuseumi ülesanded üle Tartu linna ja Eesti riigi ühiselt asutatud SA Tartu Kunstimuuseum.

Sihtasutusena jätkamine annab muuseumile paindlikuma juhtimismudeli ja võimaldab kaasata muuseumi tegemistesse nii valdkonna spetsialiste kui ka Tartu linna esindajaid, et muuseumi tegevus vastaks veelgi enam kohalike elanike ootustele.

Tartu linnapea Urmas Klaasi sõnul on sihtasutuse loomine Tartu kunstimuuseumi tuleviku vaates väga oluline samm. «Kui varem on olnud erinevaid arvamusi, millises vormis kunstimuuseum peaks töötama, siis nüüd on selge, et Tartu ja Eesti riigi koostöös jätkab muuseum kindlalt oma tänuväärset tööd. Südalinna kultuurikeskus annab muuseumile ka uued ruumid, kus saab senist tööd hoopis uuele tasemele viia,» selgitas Klaas.

Sihtasutuse tööd hakkab suunama neljaliikmeline nõukogu, kellest kaks liiget määrab Tartu linn ja teised kaks kultuuriministeerium. Tartu linnavalitsus määras SA Tartu Kunstimuuseum nõukogu liikmeteks Tartu abilinnapea Lemmit Kaplinski ja kunstnik Eike Epliku. Riigi poolt osalevad nõukogus Anu Alber ja Katri-Evelin Kalaus.

Tartu abilinnapea Lemmit Kaplinski sõnul ei ole ühise sihtasutuse loomine koos riigiga vaid sissejuhatuseks uue kodu rajamisele tulevasse südalinna kultuurikeskusse. «Sihtasustuses võtab Tartu linn ka sisulise vastutuse muuseumi arengu eest, mille kaudu saame tuua Tartu ja Lõuna-Eesti kultuuripärandi senisest veel paremini avalikkuse ette,» selgitas Kaplinski.

Tartu kunstimuuseumi tegevuse eesmärke sihtasutuse asutamine ei mõjuta. Vastavalt põhikirjale kogub, säilitab, uurib ning vahendab sihtasutus Eesti kultuuriloo seisukohalt olulist kunsti ja sellega seotud materjali, aidates seeläbi kaasa kunsti väärtustamisele ühiskonnas ning Tartu kui inspireeriva elukeskkonnaga linna ja atraktiivse reisisihtkoha arengule.

SA Tartu Kunstimuuseum juhina jätkab järgmised kolm aastat muuseumi senine direktor Joanna Hoffmann.

Hoffmanni sõnul on lähiaja kõige aktuaalsemad plaanid seotud nii Euroopa kultuuripealinna tiitliaastaga kui ka südalinna kultuurikeskuse projekteerimisega.

«Märtsist kuni 2025. aasta alguseni kuuluvad kõik meie näitused Tartu 2024 programmi. Samas on täies hoos südalinna kultuurikeskuse projekteerimine, kus hoiame kätt pulsil, et muuseum saaks endale uues hoones maailma parimad ruumid.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles