Puhastamata korstnad tõid paksu pahandust

Egeli Raudmäe
, ajakirjanik
Copy
Päästeauto.
Päästeauto. Foto: Peeter Lilleväli / Põhjarannik

Nädalavahetuse jooksul pidid päästjad muu hulgas tegelema ka majapidamistega, kus ilma õigeaegse sekkumiseta võinuks olukord palju õnnetumalt lõppeda.

Reedel, 26. jaanuaril veidi peale kella kaheksat õhtul põles Tartus Niidu tänaval elumaja puhastamata korstnalõõrides tahm. Kui päästjad sündmuspaigale jõudsid, lendas korstnast üksikuid, kuid ümbrust ohustavaid sädemeid.

Tuli kaminas kustutati ning tuleoht majale taandus. Hoone korstnalähedased konstruktsioonid kontolliti termokaameraga üle.

Pühapäeval, 28. jaanuaril kella kolme paiku öösel teavitati häirekeskust, et Mustvee vallas Raja külas tuleb elumaja aknast suitsu. Päästjad selgitasid, et majas ajab suitsu sisse pliit, sellega ühenduses olnud soojamüüri lõõrid olid paksu tahma ja pigi täis ning korsten puhastamata.

Hoones puudusid ka kohustuslikud suitsu- ja vingugaasiandurid. Kütteseadmete kasutamine keelati, kuni korstnapühkija on seadmed hooldanud ja nende korrasoleku üle vaadanud.

Päästjad rõhutavad, et hoonet ohustavate ja kütteseadet lõhkuvate tahmapõlengute ärahoidmiseks tuleb kütteseadmeid järjepidevalt puhastada. Kütteseadet tuleb hooldada ja kontrollida vähemalt kord aastas.

Ühepereelamus tuleb iga viie aasta jooksul vähemalt korra kutsuda seda tegema kutselise korstnapühkija. Vahepealsel ajal võib hooldustööd ka ise ära teha, kuid julgem on kasutada kütteseadmeid, mille on üle vaadanud väljaõppinud ja pidevalt seda tööd tegev spetsialist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles