Terioloogiaselts kutsub kaardistama keldrites talvituvaid nahkhiiri

Tartu Postimees
Copy
Nahkhiir talveunes.
Nahkhiir talveunes. Foto: Taavi Sepp

Keskkonnaagentuur ja Eesti terioloogiaselts kutsuvad inimesi kaardistama keldrites talvituvaid nahkhiiri. Vaatlusi alustatakse üle Eesti sel neljapäeval.

Vaatluste aeg on 1. veebruarist 5. märtsini. Oma leidudest saab teada anda loodusvaatluste nutirakenduse kaudu. Huvilistel on võimalus enne osaleda ka veebikohtumisel «Algaja nahkhiirevaatleja tarkuseminutid», kus tutvustatakse Eestis talvituvate nahkhiirte liike ning antakse juhiseid vaatluste tegemiseks.

Seire eesmärk on kaardistada Eestis talvituvate nahkhiireliikide levikut ja hinnata keldrite tähtsust talvituspaigana. Vabatahtlikus seires osalemine annab võimaluse õppida tundma liike ning panustada oma kodukoha looduse uurimisse ja selle heasse käekäiku.

Suurtesse koobastesse kogunevad talvel sajad või isegi tuhanded tiivulised imetajad, et pime ja külm aeg turvaliselt mööda saata. Vabatahtlikelt ootame infot just nende liigikaaslaste kohta, kes otsivad talvitumiseks mõne privaatsema koha, milleks võib osutuda ka tavaline kodukelder.

Keskkonnaagentuuri peaspetsialist Christel Rose Bachmann soovitab nahkhiirte vaatlusele minnes haarata kaasa taskulambi, et selle abil hoolikalt üle vaadata kõik seinad ja lagi, sealhulgas kõik seal asuvad õõnsused ja praod.

«Leides looma, püüa ise kiiresti määrata liik või tee temast foto, et saaksime hiljem aidata liiki kindlaks teha,» juhendas Bachmann ja kinnitas, et põgus keldris käik ning nahkhiirest foto tegemine välguga looma talveund ei häiri.

Keegi ei pea vaatluse esitamise järel kartma, et tema kelder looduskaitse alla võetakse ja sinna enam minna ei tohi. Nahkhiirtele sobivad hästi just keldrid, mis on inimeste kasutuses – nende eest kantakse hoolt ning need püsivad talvitumiseks sobivatena.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles