Linnuvaatlusel osalemiseks piisab aknast välja vaatamisest

Egeli Raudmäe
, ajakirjanik
Copy
Vaatlusel saab osaleda endale sobival ajal terve nädalavahetuse jooksul.
Vaatlusel saab osaleda endale sobival ajal terve nädalavahetuse jooksul. Foto: Elmo Riig

Sel nädalavahetusel, reedest pühapäevani kestab üle-eestiline aialinnuvaatlus, mille eesmärk on üles märkida kõik linnud, keda ühe tunni jooksul märgatakse.

Talvine aialinnuvaatlus toimub sel aastal juba 14. korda. «Talvisest aialinnuvaatlusest võtab igal aastal osa paar tuhat huvilist, mis teeb sellest Eesti kõige populaarsema linnuvaatluse ja harrastusteaduse algatuse,» sõnas vaatluse koordinaator Aarne Tuule.

Lihtne osaleda

Vaatluse ülesehitus on tehtud võimalikult lihtsaks. Tuleb leida aega üks tund, mille jooksul vaadelda linde aias, pargis või kalmistul. Vaatlejal on tarvis kirja panna kõik kohatud linnuliigid ning iga liigi juurde suurim korraga nähtud isendite arv.

Samas ei ole tunniajane piirang ühe inimese kohta ja paljud huvilised vaatlevad teise tunni kuskil mujal. Kolme vaatluspäeva jooksul jõuab linde vaadelda mitmes kohas.

«Tegu ei ole mingil moel võistlusega, kuid inimestel on siiski spordipisik veres ja eks naabritest proovitakse ikka paremad olla, kuigi linnud söögimajades on naabritega tihtipeale ühised,» selgitas Tuule.

Vaatluse eesmärk on metoodiliselt kõige lihtsamal moel kaasata võimalikult suur hulk vaatlejaid nii, et andmeid saaks ka töödelda ja edasistes analüüsides kasutada.

Sarnased liigid

«Aastast aastasse märkavad vaatlejad kõige enam rasvatihaseid, keda kohatakse peaaegu kõigis vaatluspaikades ja kes annavad ka suurema osa lindude koguarvust. Esikolmikus on alati põldvarblane ja rohevint,» andis Tuule vihje liikide kohta, keda on suur tõenäosus näha.

Kui aga mõnd haruldasemat liiki märgatakse, tasub teha ka pilt, sest see võib saada määravaks, kui vaatlusi kontrollima asutakse. «14 aasta jooksul on olnud suurim üllatus mustpea-põõsalinnu talvitumine mitmel aastal,» märkis Tuule.

Mullu osales vaatlusel 2341 linnusõpra, kes kolmel vaatluspäeval loendasid kokku 47 945 lindu 65 liigist. Talviste aialindude vaatlemine aitab paremini tundma õppida toidumaja või aeda.

Täpsed juhised, määramisabi ja varasemad tulemused leiab Eesti ornitoloogiaühingu lehelt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles