Kümme soovitust, kuidas Tartu 2024 avamisel ellu jääda

Kristofer Seema
, reporter
Copy
Euroopa kultuuripealinna Tartu 2024 avaetenduse peaproov.
Euroopa kultuuripealinna Tartu 2024 avaetenduse peaproov. Foto: Margus Ansu, Tartu Postimees

Euroopa kultuuripealinna tiitliaasta Tartus ja Lõuna-Eestis algab täna õhtul kell 19 Tartu südalinnas avatseremooniaga «Kõik on kokku üks!». Avaetendusel astuvad üles tuntud Eesti artistid, näitlejad ja tantsijad.

Kultuuripealinna meeskond jagas kümme soovitust, kuidas jaanuarikuus õues toimuvast pidupäevast rõõmu tunda.

1. Kus avatseremoonia toimub?

Avatseremoonia kontsertetenduse lava asub Emajõe kaldal, Kaarsilla ja Rahu silla vahel Atlantise maja ees. Lisaks kasutatakse jõelavana veel 35 meetri pikkust jõepraami.

2. Kus avatseremooniat jälgida saab?

Etendust on võimalik jälgida Vabaduse puiestee poolsel kaldal, kuhu on selleks paigaldatud ka eraldi ekraanid.

3. Mida selga panna ja kuidas õues käituda?

Alpinist Kunnar Karu soovitab järgmist:

  • Puhka eelneval ööl end korralikult välja.
  • Liiguta varbaid ja näppe pidevalt – isegi kui seisad, saad alati varbaid saabastes liigutada ning näppe kinnastes liigutada. Seda saab teha ka teistele märkamatult.
  • Riietu kihiliselt – kui liigutad, saad mõne kihi vähemaks võtta, et ei higistaks; kui jääd seisma ootele, saad mõne kihi lisaks selga panna.
  • Alumiseks kihiks vali alati pikk ja soe aluspesu.
  • Võimalusel kata pea, käed ning kael ja nägu külma eest kinni.
  • Eelista talvesaapaid – mida paksema talla osaga seda parem.
  • Tule kohale positiivse tujuga, isegi kui ilmataat lubab külma ilma. Positiivne meel aitab külma paremini taluda.

4. Kuidas saab liikumispuudega inimene avaetendust mugavalt nautida?

Kohapeal saab avatseremooniat kuulata-vaadata invatribüünilt, kus on ratastooli- ja istumiskohad liikumisraskustega inimestele. Invatribüünile pääseb Vabaduse puiestee kõnniteelt. Sõiduteelt kõnniteele liikumist võib takistada kõrge äärekivi.

Lähimad invaparkimiskohad asuvad Tartu turuhoone juures ja raekoja taga. Kehtiv puudega inimese sõiduki parkimiskaart tagab tasuta parkimise Tartu linna tasulises parkimispiirkonnas. Eraparklates tuleb järgida kehtestatud korda.

Puuetega inimestele ja väikelastega peredele on avatud ligipääsetav tualett Tartu turuhoones. Lisaks asuvad invatualetid Tartu kaubamaja kolmandal korrusel ja tasuline Tartu keskpargis (Küüni tänava pool).

5. Kuidas kesklinnas liikuda?

Selleks, et vältida 26. jaanuaril Tartus liiklusummikuid ja parkimisprobleeme, soovitab Tartu 2024 meeskond liigelda linnas avapidustuste päeval linnaliinibussidega, millega sõit on kõigile tasuta.

Eribuss 24A väljub Lõunakeskuse sissekäigu nr 5 juures asuvast bussipeatusest ja sõidab 26.-27.01 õhtul kella kaheksast kuni kolmeni hommikul marsruudil ERM–Kesklinn–Lõunakeskus–ERM.

Mujalt avapeole tulijaid teenindavad eriliin 24B, mis sõidab kell 20–03 marsruudil ERM–Annelinn–ERM, ning 24C, mis sõidab kell 22–03 marsruudil ERM–Kesklinn–ERM. Detailsem info eriliinide kohta SIIT.

6. Kuhu auto jätta?

Võru, Põlva, Valga, Tallinna poolt tulijaid saavad oma sõidukid jätta Lõunakeskuse parklasse, kust saab kesklinna sõita selleks päevaks käima pandud eribussidega.

Mitmed kesklinna parklad on 26. jaanuaril suletud. Turuhoone parkla on suletud kl 16–00 ja Vanemuise tn 15 parkla kl 14–00. Suletuks jäävad ka Narva mnt 2, 2e ja 2c parklad.

Eesti Rahva Muuseumi juures on avatud A-parkla (ajutiselt suletud 26.01 kell 19–21.30), B-parkla, C-parkla ja Tartu lumepargi parkla. Nendes parklates saab parkida tasuta.

Täpsemat infot Tartu parkimistasude ja parklate kohta leiab linna kodulehelt. Kehtiv puudega inimese sõiduki parkimiskaart tagab tasuta parkimise Tartu linna tasulises parkimispiirkonnas. Eraparklates tuleb järgida parklakorda.

7. Kus saab joogipoolist?

Kuuma jooki pakuvad kõik kesklinna kohvikud. Selleks tuleb kaasa võtta oma tops või küsida jook korduskasutatavasse Ringo topsi. Tagastustelgid asuvad Raekoja platsil ja Vabaduse puiesteel. Ringo topse renditakse ühe euro eest. Peale kasutamist saab raha tagasi. Tagastustelgid on hästi nähtavad.

Teine võimalus on tagastada tops Ringo konteinerisse. Viimased leiab kollaste värvide järgi.

Lisaks müüakse alkoholivaba glögi Vabaduse puiesteel.

8. Mis saab pärast?

Õhtu jätkub rongkäiguga, mis suundub mutantauto Reisiv Siili juhtimisel mürtsuva muusika ja tantsu saatel järelpeole. Rongkäigus panevad rahva jalad tatsuma Púr Múdd ja DJ Magnuss Eriņs. ERMi poole suunduval teekonnal on oodata veel üllatusi.

Rongkäigus Vabaduse puiesteelt ERMi saavad pidulised sõita ka kleepsubussiga Släp!, mis stardib kell 20.30 Vabaduse puiesteelt ja liigub koos rongkäiguga ERMi juurde.

9. Kus leiab kõige värskema info?

Tartu 2024 koduleht.

10. Kuidas saab peost osa saada, kui Tartusse kohale ei jõua?

Avatseremoonia teleülekannet näeb ETVs algusega kell 19. Jupiteri telekanalis on võimalik vaadata avatseremooniat viipekeelse tõlkega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles