Kultuuripealinna avapidu toob Tartusse kultuuriministrid Lätist, Leedust ja Soomest

Eili Arula
, ajakirjanik
Copy
Kultuurpealinna avatseremoonia pealava.
Kultuurpealinna avatseremoonia pealava. Foto: Sille Annuk

Kultuuripealinna avamisele Tartus reedel, 26. jaanuaril tulevad kultuuriminister Heidy Purga kutsel kultuuriminister Agnese Logina Lätist, kultuuriminister Simonas Kairyse Leedust, teadus- ja kultuuriminister Sari Multala Soomest ning kultuuriministeeriumi delegatsioon Poolast. Samuti osaleb ministrite kohtumisel videosilla vahendusel Ukraina kultuuriministri kohusetäitja Rostislav Karandejev.

Euroopa kultuuripealinna tiitel on 2024. aastal tippsündmus Eestile, aga väga tähtis ka meie naabritele ja lähedastele liitlastele, ütles kultuuriminister Heidy Purga. «Koos meile külla tulnud kolleegidega arutame kultuuripealinna avamise päeval selle üle, mis on kultuuris rahvusvaheliselt oluline – kuidas saame olla jätkusuutlikumad, luua kvaliteetset kultuuri ning kaitsta meie hindamatut kultuuripärandit. Suur Lõuna-Eesti pidupäev, kuhu tulevad kokku inimesed üle maailma, pakub selleks ideaalse võimaluse,» lisas ta.

Päeva jooksul kohtutakse teiste seas Tartu ülikooli rektori Toomas Asseriga, Tartu linnapea Urmas Klaasi ja Tartu 2024 juhi Kuldar Leisiga.

Ministritel on päeva jooksul mitu ametlikku arutelu. Esimesel vahetatakse järgneva aasta kultuuripoliitilisi plaane ning jagatakse kogemusi loomemajanduse arendamisest ja kultuurisektori rohepöörde elluviimisest enda riigis.

Teine arutelu keskendub Ukraina kultuuripärandi kaitsmisele sõjas ning koos otsitakse viise, kuidas Balti riikide, Soome ja Ukraina koostööd tugevdada. Kolmanda aruteluga, mis keskendub Ukraina Euroopa Liidu liikmeks saamise teekonnale ja viisidele, kuidas saaksid Balti riigid ja Soome Ukraina kultuurisektorit selles aidata, liituvad Euroopa Komisjoni Eesti esinduse esindajad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles