Tules hukkunuid jäi aastaga vähemaks, uppunute arv paraku kasvas

Jens Raavik
, ajakirjanik
Copy
Oktoobris hukkus Kastre vallas Kõnnu külas leekides hävinud talumajas pensionieas naine.
Oktoobris hukkus Kastre vallas Kõnnu külas leekides hävinud talumajas pensionieas naine. Foto: Kristjan Teedema

Päästeamet reageeris Tartumaal 2023. aastal abi andmiseks ja ohtude tõrjumiseks 1492 sündmusele, sealhulgas tegid demineerijad kahjutuks 115 lõhkekeha. Tules hukkus eelmisel aastal 4 ja vees 7 inimest. 2022. aastal hukkus Tartumaal tules 6 inimest ja veeõnnetustes 4 inimest.

Jõgevamaal tuli 2023. aastal abi andmiseks ja ohtude tõrjumiseks reageerida 409 sündmusele, sealhulgas tegid demineerijad kahjutuks 35 lõhkekeha. Tules ei hukkunud eelmisel aastal Jõgevamaal keegi, uppus üks inimene. Üle-eelmisel, 2022. aastal ei saanud Jõgevamaal tule- ega veeõnnetustes surma ühtki inimest.

Väljakutsete koguarv Tartumaal on tõusuteel ning seda on kasvatanud keerulistest ilmaoludest tingitud ohuolukorrad. Ohtude kõrvaldamine nii Tartu- kui ka Jõgevamaal oli enamasti seotud raskete ilmaoludega: teedelt oli vaja eemaldada tormituultes või lumeraskuse all murdunud puid ja muid takistusi või oli vaja tagada ohutus elektriliinide purunemise kohtades. Tulekahju ohtu hoonetele põhjustasid valdavalt tahmapõlengud kütteseadmete lõõrides, toidu kõrbemine ja elektriseadmete, -paigaldiste või -juhtmete rikked, need kärssasid, kuid tõsisemat tulekahju kaasa ei toonud.

Abitusse seisundisse jäänuist olid paljud oma kodus kukkunud ja liikumisvõime kaotanud eakad inimesed, kelle juurde omaksed või kiirabitöötajad sisse ei saanud. Abitute loomadega seotud väljakutsetel aidati linna eksinud, vigastatud või auku kukkunud loomi või käidi liiklusavariidel, kus loom oli kannatada või surma saanud ning oli vaja tagada teelõigu liiklusohutus.

Üks tulekahju päevas

Tartumaal oli mullu 357 tulekahju, mis teeb pea iga päeva kohta ühe põlengu. Päästjatel tuli eelmisel aastal Tartumaal kustutada 108 hoonetulekahju, neist 54 korral põles eluhoone. Elektripaigaldiste või -seadmete rikete või vale kasutamise tõttu süttis 26 hoonet. Hooletusest lahtise tule kasutamisel või suitsetamisel süttis 20, laste mängimisest tulega 7 hoonetulekahju. Kütteseadmete rikkest või hooletusest nende kasutamisel süttisid hooned 10 ning hooletusest tuletöödel 6 korral. Kaks hoonetulekahju said alguse pikselöögist. Veel süttisid hooned sõiduki summutist lennanud sädemetest, hooletusest toiduvalmistamisel, tahma süttimisest puhastamata korstna lõõrides, tehnilise seadme rikkest ja seadme või süsteemi vale paigalduse tõttu.

Metsa- ja maastikutulekahjusid käisid päästjad 2023. aastal Tartumaal kustutamas 70, sõidukeid 31 ja prügihunnikuid, põlevmaterjali hoiukohti või ohutusnõuetele mittevastavaid lõkkeid 148 väljakutsel.

Eelmisel aastal tuli päästjatel Jõgevamaal kustutada 25 hoonetulekahju, neist 16 korral põles eluhoone. Elektripaigaldiste või -seadmete rikkest süttis 8 hoonet, kütteseadmete rikkest või hooletusest nende kasutamisel 4 hoonet ning hooletusest lahtise tule kasutamisel või suitsetamisel 4 hoonet. Veel süttisid hooned tehnoloogilise protsessi käigus tekkinud rikkest, hooletusest tuletöödel, hooletusest toiduvalmistamisel ning ühel korral pikselöögist.

Metsa- ja maastikutulekahjusid käisid päästjad Jõgevamaal kustutamas 22, süttinud sõidukeid 12 ja prügihunnikuid, põlevmaterjali hoiukohti või ohutusnõuetele mittevastavaid lõkkeid 39 väljakutsel.

Peamised päästesündmused 2023 Tartumaal

Ohu likvideerimine 404

Tulekahju 357

Tulekahju oht hoones 147

Liiklusõnnetus 145

Abitus seisundis inimene 133

Peamised päästesündmused 2023 Jõgevamaal

Ohu likvideerimine 114

Tulekahju 99

Liiklusõnnetus 57

Abitus seisundis inimene 41

Abitus seisundis loom/lind 24

Allikas: päästeamet

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles