Tasulise bussisõidu algus läks piletimüügisüsteemi tõttu konarlikult (2)

Egeli Raudmäe
, ajakirjanik
Copy
Tartumaal ringi sõitvates kuldsetes bussides tuleb sõidu eest edaspidi maksta.
Tartumaal ringi sõitvates kuldsetes bussides tuleb sõidu eest edaspidi maksta. Foto: Kristjan Teedema

Tänasest, 22. jaanuarist on paljudes maakondades üle Eesti bussisõit taas tasuline. Kuigi muutuseks valmistuti pikalt, tuli ikka ette ootamatusi.

Tartumaa ühistranspordikeskuse juhataja Maikl Aunapuu sõnul sai keskus veidi enne kella ühte teate piletimüügisüsteemi tehniliselt teostajalt Ridangolt, et piletite müümiseks nõutud funktsionaalsus ei ole tähtajaks valmis.

Erinevad raskused

«Sellest tulenevalt on ette tulnud tehnilisi tõrkeid ja tehniliselt ei ole piletimüügisüsteem paraku toiminud nii, nagu me oleme tellinud,» selgitas ta.

Näiteks on piletimüügisüsteemil esinenud raskusi kuupiletite ja tasuta sõidu õiguse äratundmisega. Ühistranspordikeskus suhtleb pidevalt nii Ridango kui ka regionaal- ja põllumajandusministeeriumiga.

Konarlikult läks ka pangakaardimaksete vastuvõtmine bussides. Hommikul oli pangaterminalides häire, kuid vedaja AS Hansa Bussiliinid, andis pärastlõunal teada, et pangakaardiga maksmise võimalus toimib kõikides Tartumaa bussides.

Kui veel eelmisel nädalal valmistuti selleks, et bussid piletimüügi tõttu hilinema hakkavad,  näitas tänane muud. Bussid küll hilinesid, kuid põhjuseks hoopis talvine ilm, tuisk ja kehvasti hooldatud teed. «Piletimüügist tõttu on hilinenud vedaja raportite kohaselt kaks liini,» lisas Aunapuu.

Tartumaa ühistranspordikeskus lõi eraldi infotelefoni, kust saab infot tasulise bussisõidu ja kõige sellega seonduva kohta. Alates liini loomisest kuni esmaspäevase tööpäeva lõpuni oli tehtud infotelefonile 272 kõnet.

Erinevad piletitüübid

Muudatus tõttu tuleb kõigil tööealistel osta maakonnaliinil sõitmiseks pilet. Üksikpilet maksab 1,5 eurot, kui kasutada e-piletit ehk sõidukaarti või ühiskaarti, millele on enne raha laaditud. Bussijuhilt ostes on sama pileti hind 2 eurot. Saadaval on ka kuupilet, mille hind on 25 eurot.

Tasuta saavad maakonna bussiliinidel endiselt sõita kuni 19-aastased ja 63-aastased ning vanemad inimesed, puudega isikud ning osalise ja puuduva töövõimega isikud.

Sõidusoodustuse saamiseks tuleb sõidukaart isikustada ja vajadusel kanda sellele ka sõidusoodustuse liik ning kanda bussi sisenedes kaasas tasuta sõidu õigust tõendavat dokumenti.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles