Tartus selgusid ronimismeistrid

Eili Arula
, ajakirjanik
Copy
Eesti meistrivõistlused sportronimises.
Eesti meistrivõistlused sportronimises. Foto: Ragnar Peets

20.–21. jaanuaril korraldas Eesti ronimisliit koostöös Ronimistehasega Tartus esimest korda sportronimise Eesti meistrivõistlused. Meeste arvestuses saavutas esikoha Aleksandr Shorikov ning naistest Maria Magdalena Heiling (Ronimistehas).

Esimest korda toimusid Balti- ja Põhjamaades võistlused olümpiaalal, mis on kombineeritud bouldering'ist ja raskusronimisest (ingl k Boulder & Lead Combined Format).

Laupäeval toimunud kvalifikatsioonivoorust võttis osa 116 ronijat, neist kaheksa paremat meest ja kaheksa paremat naist pääsesid edasi pühapäeval toimunud finaalvooru. Esmalt võisteldi boulder'is ning pärast puhkepausi said osalejad oma oskused proovile panna äsja valminud Ronimistehase köieronimisseinal. Finalistide paremusjärjestus selgus nelja boulder- ja ühe raskusronimisraja tulemuste alusel. Eraldi rajad olid nii meestele kui naistele.

Arvestust peeti ka juunioride kategoorias (17–19-aastased). Eraldi finaali neile ei korraldatud, kuid kvalifikatsioonide tulemuste alusel osutus parimaks juunioriks noormeeste kategoorias Rainer Randoja (Kivi Climbing) ning naiste kategoorias Jana Majak (Kivi ronimisklubi).

Meestest tuli Eesti meistriks sportronimises Aleksandr Shorikov, kes on ronimisega tegelenud 17 aastat ning olnud juba aastaid Eesti võistlustel kindlal esikohal. Lisaks käib Shorikov regulaarselt võistlemas ka Lätis ja Soomes ning osales ka aastal 2018 IFSC maailmakarikasarja etapil Innsbruckis Austrias.

«Olen rahul oma tänase sooritusega» sõnas Shorikov. «Ma treenin vaid boulder'damist ja see on minu peamine distsipliin. Tänane bouldering'i etapp ei olnud minu jaoks raske. Raskusronimist ei ole ma oma kolm või neli aastat roninud, nii et olen väga rahul sellega, kui kaugele jõudsin sel etapil,» lisas ta. Shorikovi ootavad ees juba järgmised võistlused 27. jaanuaril Kiipeily Areena Cup Soomes ja 1. märtsil Läti bouldering'i meistrivõistlused.

Naiste parimal Maria Magdalena Heilingil on ette näidata kaheksa aastat ronimiskogemust ning võistelnud on ta nii Austria kui ka Eesti võistlustel. «Tänase võistluse puhul meeldis mulle kõige rohkem, et rajad olid tõeliselt head, tipptasemel,» rääkis värske Eesti meister. Järgmised sammud ja eesmärgid on Heilingil süsteemsemalt treenida, et saavutada veel parem võistlusvorm. 

Võistlus toimus Tartus Ronimistehase ruumides, mis said napilt enne võistlust valmis. Ronimistehase tegevjuht Rees Juurmaa ütles, et EMV kvalifikatsioonirajad jäävad järgmisteks nädalateks veel alles. 

Eesti ronimisliidu presidendi Kristiina Tootsi sõnul sujus võistluse korraldus suurepäraselt. «Meil oli korraldustiimis abiks üle neljakümne vabatahtliku, kes aitasid nii kohtunikutöö, julgestamise kui korraldusliku poolega,» sõnas Toots. Meesronijaid oli niivõrd palju, et registreerimine tuli enne plaanitud lõppu sulgeda. «Naisronijaid oleks saanud rohkem olla ja loodan, et järgmisel aastal julgeb juba rohkem naisi tulla end proovile panema,» lisas ta.

Suure üllatuse vormistasid noored, 13-aastane Elly Levin (Kivi ronimisklubi) ja 16-aastane Marat Tiisler (Ronimistehas), kes tulid end proovile panema täiskasvanute meistrivõistlustel. «Järjest rohkem noori leiab tee ronimise juurde. Meil on Eestis juba palju asjalikke treenereid, kes end igal aastal ka koolitavad ja kellest paljud ka ise võistlevad aktiivselt. Rõõm on näha, et noored hakkavad ka juba täiskasvanute vanuseklassi poodiumitele lähemale jõudma. Kui ronimisega tegelema hakkad ja tõesti vaeva näed, on võimalik Eestis juba paari aastaga väga häid tulemusi saavutada,» ütles Kristiina Toots. Järgmised ronimisliidu korraldatavad võistlused on Eesti noorte meistrivõistlused, mis toimuvad 25. mail Tallinnas Kivi Climbingi ronimishallis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles