Jaan Kaplinski päeval kõlavad kirjaniku tekstid vinüülplaatidelt

Tartu Postimees
Copy
Jaan Kaplinski päev möödunud aastal. Eelmisel aastal oli päevateemaks «Kaplinski tõlkes», kus käsitleti nii Kaplinskit tõlkijana kui ka tema teoste tõlkeid.
Jaan Kaplinski päev möödunud aastal. Eelmisel aastal oli päevateemaks «Kaplinski tõlkes», kus käsitleti nii Kaplinskit tõlkijana kui ka tema teoste tõlkeid. Foto: Margus Ansu

Reedel, 19. jaanuaril toimub Tartus Eesti kirjandusmuuseumis Jaan Kaplinski seltsi ja kirjandusmuuseumi Eesti kultuuriloolise arhiivi korraldatav Jaan Kaplinski ettekandepäev «Kaplinski ja keel». Päeva teema on Jaan Kaplinski keelekäsitlus ja selle laiem mõju.

Ettekannetega esinevad eestlaste keelehoiakuid uuriv Kristel Algvere (2023. aasta Jaan Kaplinski stipendiumi laureaat), Tallinna ülikooli emakeeleõpetuse lektor Merilin Aruvee, eesti keele instituudi direktor Arvi Tavast, semiootikaprofessor Peeter Torop ning neurolingivistika ja -teaduste kaasprofessor Jaan Aru.

Loominguliste vahepaladega astub üles Ahto Külvet, kes mängib vinüülplaatidelt Jaan Kaplinski tekste ja neile loodud muusikat, ning kirjeldab sinna juurde iga plaadi sünnilugu.

Lisaks kuulutatakse välja 2024. aasta Jaan Kaplinski stipendiumi laureaat. Kuni 2000-eurose stipendiumi annab välja Jaan Kaplinski selts ning see on mõeldud toetama uurijaid, kes tegelevad Jaan Kaplinski loomingu ja mõttemaailma uurimisega, lõimides seda 21. sajandi aktuaalsete teemadega, nagu inimese ja looduse suhe, globaliseerumine, tehisintellekt, religioon jms. Stipendium toetab ka Kaplinski loomingu mõju uurimist teistes kultuurivaldkondades.

Tänavune Jaan Kaplinski päev toimub teist korda. Mullu oli teemaks «Kaplinski tõlkes», kus käsitleti Kaplinskit tõlkijana ja ka tema teoste tõlkeid.

Tartus 2022. aastal loodud Jaan Kaplinski selts koondab kirjandus- ja loomeinimesi, kellele on tähtis tema looming. Seltsi eesmärk on toetada Jaan Kaplinski loomingu uurimist, edasikandmist ja tema mõtteruumi lõimimist 21. sajandi oluliste väljakutsetega. Selleks annab selts välja Jaan Kaplinski uurijastipendiumi ning korraldab kirjaniku sünniaastapäevale pühendatud Jaan Kaplinski päeva temaatiliste ettekannete ja aruteludega.

Ettekandepäeva saab jälgida Kirmus TV vahendusel: https://www.kirmus.ee/kirmusTV.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles