VIDEO Tudengilinna jõulupuu okstest saab toasoe ja tüvest maja

Jens Raavik
, ajakirjanik
Copy

Täna hommikul võisid Tartu raeplatsilt möödujad jätta hüvasti jõulukuusega, mis alates novembri lõpust oli südalinnas aidanud luua jõulutunnet. Puu saeti tükkideks ning väiksemad osad tehakse hakkpuiduks, tüve soovis endale aga linnakodanik, kes plaanib sellest maja ehitada.

Täna hommikul saagisid töömehed raeplatsil kuuske ning see laaditi tükkhaaval veoautole. Õigupoolest hakati kuuske saagima juba ammu enne seda, kui see Tartusse jõudis, sest Ida-Virumaalt Alutaguse vallast Sälliku külast toodud puu oli lai ja autole mahutamiseks tuli tublisti oksi kärpida.

Jõuluajaks Tartu raeplatsile püsti pandud kuusel olid esialgu ka mitmed alumised oksad okastest paljad, ent kuusega koos toodi kaasa koorem oksi ning nendega kaeti kuuse hõredamad ja paljaks saetud osad.

OÜ Roheline Ruum arborist Eero Tali selgitas, et kuuse küljest saetud väiksemad jupid lähevad hakkpuiduks ning sellest saab toasoe. «Suurema osa tüvest soovis endale aga üks kodanik, kes tahab tähendusrikkast puidust elumaja ehitada. Ka eelmisel aastal viis ta osa kuusest ära,» ütles Tali.

Kes veel pole jõudnud oma kodusest jõulupuust vabaneda, saab jaanuaris kuuse tasuta ära viia linna jäätmejaamadesse Selli 19 ja Jaama 72c ning 21. jaanuarini selleks paigaldatud kogumiskonteineritesse Selli 19 parklas, Turusilla läheduses asuvas Paju tänav T1 parklas ja Mõisavahe 75 parklas.

Konteineritesse palutakse panna ainult jõulukuuski ja kuna kokku kogutud kuused purustatakse ning kasutatakse Tartus kogutud biojäätmete komposteerimisel Aardlapalu platsil, siis on oluline, et need oleksid jõulukaunistusteta.

Jäätmejaamad on avatud E–R 10–18, L ja P 10–16, tel 738 6700 (E–R 9–17), 527 8960 (Jaama 72c), 524 1544 (Selli 19).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles