Tartu Lõunakeskuse parklas põles mees, kellele inimesed appi tormasid (2)

Aime Jõgi
, ajakirjanik
Copy
Kiirabi sündmuskohal.
Kiirabi sündmuskohal. Foto: Erakogu

Pühapäeval kella 16.30 paiku nägid inimesed Lõunakeskuse kõrval Handymanni poe parklas tuleleekides meest, kelle puhul on alust arvata, et ta rõivad ei süttinud halva õnnetuse ega ebaõnne tõttu, vaid ta süütas ennast ise. 

Pealtnägija sõnul tormasid põlevat inimest päästma kaks tulekustutitega meest, üks ühest, teine teisest autost. Oli teisigi, kes olid valmis midagi ette võtma. Leekidest saadi kiiresti jagu, kannatanu lamas maas ja oli kõnevõimeline – üks naine püüdis temaga rääkides teda teadvusel hoida. Mõne minutiga olid kohal kiirabi ja politsei.

Päästjad kinnitasid juhtunut. Kohale jõudes midagi kustutada enam ei olnud, tuleoht ümbritsevale keskkonnale ja inimestele puudus. Kiirabi viis kannatanu haiglasse.

Häirekeskuse kommunikatsioonijuht Marie Aava lisas, et 40. aastates mees tekistas vigastusi endale ise ja viidi haiglasse väga raskes seisundis. Kõigile inimestele, kes šokeerivat olukorda nähes sellele kiirelt reageerisid, appi tõttasid ja leegid kustutasid ning häirekeskusse helistasid, palus ta edasi öelda tänu märkamise, aitamise ja õigel viisil käitumise eest.

Eile suunati patsient Põhja-Eesti regionaalhaiglasse, ütles Tartu ülikooli kliinikumi lommunikatsioonijuht Helen Kaju.

Sündmuskoht öösel.
Sündmuskoht öösel. Foto: Jürgen Puistaja

Vaimse tervise mure korral võib aidata telefonikõne või veebivestlus

116 123 – sotsiaalkindlustusameti emotsionaalse toe ja hingehoiu telefon. Vaimse tervise nõustajad võtavad kõnesid vastu ajavahemikul kella 10 kuni 24, hingehoidjatega saab suhelda kella 16 kuni 24

Vaimse tervise veebinõustamine – sotsiaalkindlustusameti tasuta teenus, kuhu saab registreeruda iseteeninduses https://broneering-ska.tehik.ee/broneering/broneeri/est/

660 6077 – sotsiaalkindlustusameti vägivallast loobumise tugiliin, tööpäevadel kella 10 kuni 16ni, ühendust saab võtta ka e-posti teel tugiliin@sotsiaalkindlustusamet.ee

116 006 - ohvriabi kriisitelefon

116 111 – sotsiaalkindlustusameti lasteabitelefon

lasteabi.ee – sotsiaalkindlustusameti lasteabi veebileht, kust saab nõu ka tekstivestluses

Vajalik lehekülg vaimse tervise probleemide kohta info leidmiseks on https://peaasi.ee/

Allikas: sotsiaalkindlustusamet

Tartu ülikooli kliinikumi psühhiaatriakliiniku õendusjuht Reet Tohvre lisas omalt poolt olulise info. «Kui inimene tunneb, et tema vaimse tervise seisund on muutunud, siis on abi otsimiseks erinevad võimalused – perearst, kriisiabi, valvepsühhiaater, vaimse tervise õe, psühhiaatri vastuvõtt või kliinilise psühholoogi vastuvõtt,» sõnas ta kõigepealt.

Tartu Ülikooli Kliinikumi psühhiaatriakliiniku erakorraline vastuvõtt on avatud ööpäevaringselt ja infot leiab siit.

Eluliini telefon eesti keeles (+372) 655 8088 vastab esmaspäevast pühapäevani kella 19–7 ning vene keeles (+372) 655 5688 kolmapäevast reedeni kella 19–7.

See on abiks inimestele, kes on emotsionaalse kriisi seisundis, depressioonis, tunnevad sügavat muret kaotuse ja leina tõttu, on üksinda, kannatavad vägivalla all, kogevad mitmesuguseid suhte ja perekonnaprobleeme, sotsiaalseid raskusi või soovivad elust lahkuda. Täpsema info saab https://www.eluliin.ee

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles