GALERII Sinivalgete fajanssnõude koloriit TYPA galeriis viskab vimkasid mineviku ja oleviku kohta

Copy

TYPA galeriis reedel avatud Christoph Mügge näitus «PDF Export Straight from the Printing Press» uurib kunstitehnikate kaudu petlikke mälestusi erinevatest kohtadest ja ajaloolistest faktidest ning parodeerib ühtlasi kommunikatsiooni arengut ja vastandab ajastute kontraste.

Christoph Mügge tööd sündisid kolme Tartus veedetud kuu vältel TYPA keskuses Põhja- ja Baltimaade kunstnike residentuuris. Tema kunst seob nüüdisaegse digiajastu vintage-tehnoloogiatega ning sisaldab ka traditsioonilisi graafikatehnikaid – tulemus on mineviku ja oleviku sulandumine.

Näituse avab kunsntik Stina Leek, kõrval on Christoph Mügge.
Näituse avab kunsntik Stina Leek, kõrval on Christoph Mügge. Foto: Kristjan Teedema / Tartu Postimees

Christoph Mügge kirjeldas kolme kuud Tartus kui erakordset aega, mil tal õnnestus kohtuda suurepäraste inimestega ning osa saada kahest aastaajast: nii Eesti kuldsest ja värviderohkest sügisest kui ka tõelisest talvest. Tema enda kodulinn on praegu Malmö, aga sündinud on ta Saksamaal ja õppinud Düsseldorfi Kunstiakadeemias.

Mügge leiab, et Eesti on väga turvaline ja kõrgelt arenenud tehnoloogiaga riik ning elu siinses ühiskonnas näib parem kui Rootsis, kus on praegu küllaga probleeme.

Mõned tööd Christoph Mügge näituselt.
Mõned tööd Christoph Mügge näituselt. Foto: Kristjan Teedema / Tartu Postimees

Tartus avatud näituse sinine värv on inspireeritud Hollandi töökodades 17. ja 18. sajandil valminud Delfti keraamikast, mis on enamasti sinist ja valget värvi.

Näitusele üles seatud ekraanil näeb humoorikat videoinstallatsiooni Hollandi õigusteadlasest ja filosoofist Hugo Grotiusest, keda ajaloos teatakse kui rahvusvahelise õiguse isa, kuid kelle kohta nüüd jutustatud loost tuleb välja tema pidurdamatu kirg sinise värvi vastu.

Christoph Mügge keskendub oma loomingus sageli kohaspetsiifilistele projektele, mis põhinevad konkreetsest paigast leitud materjalidel ning nende kombineerimisel muude tehnikatega. 

Christoph Mügge näituselt paar köidet.
Christoph Mügge näituselt paar köidet. Foto: Kristjan Teedema / Tartu Postimees

Mügge teemad on konflikti mõju igapäevaelule, füüsilised ja digitaalsed jäljed, mis inimestest surres maha jäävad, lugude jutustamine, ajalooliste faktide moonutamine.

Ootamatuid teemalahendusi kohtab ka ta TYPA galerii näitusel, mille peakiri osutab trükipressist pdf-failide väljastamisele.

Christoph Mügge kunst ühekorraga nii seintel kui ka põrandal.
Christoph Mügge kunst ühekorraga nii seintel kui ka põrandal. Foto: Kristjan Teedema / Tartu Postimees

TYPA galerii asub Aparaaditehase kõrval aadressil Kastani 48f. Avatuks jääb uus näitus kuni 4. veebruarini ja ligi pääseb sellele kolmapäevast pühapäevani kell 12–18. Sissepääs on tasuta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles