Tartu õpetajate kollektiivlepingu sõlmimine lükkus vaidluste tõttu edasi

Egeli Raudmäe
, ajakirjanik
Copy
Foto: Arvo Meeks/Lõuna-eesti Postimees

Eelmise aasta lõpus oli Tartu linnavalitsus kindel, et reedel, 5. jaanuaril sõlmitakse tänavune ülikoolilinna õpetajate kollektiivleping. Täna seda lepingut siiski ei allkirjastata, sest taas algasid hoopis läbirääkimised.

Juba detsembri lõpus oli tegelikult selge, et jaanuari alguses lepingu allkirjastamiseni tõenäoliselt ei jõuta, nentis Tartu maakonna haridustöötajate ametiühingu esindaja Tiiu Laan. Ta ei soovinud selgitada, millised punktid veel arutelu vajavad, märkis vaid, et lisaläbirääkimiste ettepaneku tegid ametiühingud.

«Ilmselt me ikkagi avame uuesti lepingu ja hakkame punkte läbi vaidlema,» kirjeldas Laan edasisi samme. «Kollektiivleping sõlmitakse ikka siis, kui sellest saab ka kasu, lihtsalt sõlmimise pärast ei ole mõtet seda teha.»

Töörahu kehtib endiselt

Kuigi eelmises kollektiivlepingus on kirjas, et leping lõpeb 2023. aastaga, siis lepingupunkt 13.5 täpsustab, et kui pole sõlmitud uut lepingut või ükski osaline pole lepingut üles öelnud, kehtib olemasolev kollektiivleping tähtajatult. See tähendab, et ka edasilükkunud allkirjastamine ei anna Tartu õpetajatele võimalust osaleda peatses tähtajatus streigis. Nimelt kehtib kollektiivlepingu ajal töörahu.

Tartu abilinnapea Lemmit Kaplinski sõnul on siiski üks viis, kuidas siinsed õpetajad saaksid jaanuaris tähtajatus streigis osaleda. Nimelt on kollektiivlepingu punktis 13.5 nimetatud, et kui leping on muutunud tähtajatuks, on pooltel võimalus leping üles öelda, teavitades teist poolt vähemalt kuus kuud ette. Töörahu lõpeb aga ülesütlemise soovist teatamisest.

Siiski avaldas Kaplinski lootust, et kollektiivlepingut üles ei öelda ning uus leping sõlmitakse võimalikult kiiresti. Abilinnapea sõnul soovisid ametiühingud uusi läbirääkimisi, et jõuda palgateemadel kompromissini. Mis ametiühingutele täpselt muret tekitab, selgub kohtumiste käigus. Neist esimene oli täna pärastlõunal.

Toetusstreigis osalemine

Olenemata sellest, kas kollektiivleping sõlmitakse või ei, on Tartu õpetajatel õigus osaleda kuni kolmepäevases toetusstreigis. Linnavalitsuse ootus õpetajatele on, et toetusstreik oleks Tartus ühe päeva pikkune. Ka ühepäevane streik annab sõnumi, kuid ei halva liigselt haridusasutuste tööd, märkis abilinnapea Kaplinski.

Tiiu Laan sellega aga nõus pole. «Seda ettepanekut on mitu korda teinud Riho Raave (haridusosakonna juhataja – E.R.), kuid mina olen seda mitu korda ka tagasi lükanud,» ütles ta.

Millal Tartu õpetajate 2024. aasta kollektiivleping sõlmitakse, on tema sõnul keeruline öelda. «Sisus on keerulised punktid, mille üle tuleb korralikult vaielda,» selgitas Laan.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles