Enriko Talvistu: igav arhitektuuripilt peab olema selgemalt esitatud (2)

Enriko Talvistu
, kunstiajaloolane
Copy
Enriko Talvistu
Enriko Talvistu Foto: Sille Annuk

Briti ilmakuulsa arhitekti ja disaineri Thomas Heatherwicki ja tema Londoni stuudio paarisaja kaastöötaja loodud ehitised ja objektid kogu maailmas on sel sajandil olnud oma ootamatu ja kohati ka vastuolulise väljanägemisega pidevalt tähelepanu keskpunktis. Nüüd alustas ta kümnele aastale kavandatud kampaaniat arhitektuuri inimlikustamiseks, avaldades oktoobris raamatu «Humanise» ning kutsudes ajalehes The Guardian britte üles andma teada tüütust arhitektuurist.

Et hooned poleks liiga lamedad, ilma ruumilise sügavuse ja varjudeta. Et poleks liiga lagedad, ilma mustrite ja keeruliste kujunditeta. Et poleks liiga sirgjoonelised oma rõhutatud horisontaalidega, mida looduses tegelikult ei leidu. Et poleks liiga säravad oma suurte klaasist ja metallist pindadega. Et poleks liiga monotoonsed risttahukad nii kaug- kui ka lähivaates. Et poleks liiga anonüümsed ja isikupäratud, millel pole oma lugu jutustada. Et poleks liiga rõhuvalt tõsised ega tekitaks negatiivseid emotsioone.

Briti teadlaste uuringute kohaselt 76 protsenti küsitletutest usub, et hoonetel on mõju nende vaimsele tervisele ja 54 protsenti väidab, et igava hoonestusega piirkonnal on halb mõju nende enesetundele, mistõttu 69 protsenti arvab, et peaks rohkem investeerima hoonete väljanägemisse, et parandada mööduja enesetunnet.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles