Pangakaart muutub suvel bussipiletiks

Jens Raavik
, ajakirjanik
Copy
Tartu kleepsubuss. Foto on illustratiivne.
Tartu kleepsubuss. Foto on illustratiivne. Foto: Margus Ansu

Tartu ühistranspordivõrgu piletimüügi- ja infosüsteemide uus lepinguperiood Ridango ASiga toob kaks olulist muudatust. Pangakaarti saab edaspidi isikustada ja kasutada bussikaardina ning uue välimuse saavad bussipeatuste infotablood.

Tartu abilinnapea Raimond Tamm ütles, et piletimüügiga ning busside reaalajainfosüsteemiga seonduvate tark- ja riistavaralahenduste hankimine samalt ettevõttelt tagab eeldatavasti ühtlase kvaliteedi ning paneb vastutuse teenuse toimimise eest ühele konkreetsele partnerile.

«Mul on väga hea meel selle üle, et peatselt saavad välja vahetatud bussipeatuste infotablood, mille töökindlusega on meil viimastel aastatel olnud probleeme. Lisaks ootavad ees arendustööd, et pangakaarte saaks hakata kasutama isikustatud bussikaartidena. See annab näiteks võimaluse kasutada mobiiltelefonis olevat virtuaalset pangakaarti isikustatud bussikaardina,» märkis Tamm.

Isikustatud pangakaarti saab Tartus bussikaardina kasutama hakata alates 1. juulist. Seni on pangakaardiga saanud osta vaid soodustuseta tunnipileteid, suvel lisandub võimalus pangakaardile osta ka perioodipileteid ja tartlastele mõeldud sooduspileteid. Bussis saab oma sõidu tuvastada kas füüsilise või nutitelefoni virtuaalse pangakaardiga. Uuendus teeb ühistranspordi eest tasumise mugavamaks ning vähendab vajadust toota ja kaasas kanda liigsel hulgal plasti. Kasutusele jäävad ka praegused bussikaardid ja rattaringluse rattaid saab avada ainult eraldi bussikaardiga.

Bussipeatuste digitaalsed infotablood asendatakse uutega, mis annavad infot busside liikumisest reaalsajas ning nende oodatavast saabumisest. Nii tabloode hooldus kui ühissõidukite liikumise jälgimiseks vajalike seadmete ning tarkvara töös hoidmine on uues hankes Ridango ülesanne.

Tartu linnavalitsus tunnistas linna ühistranspordivõrgu piletimüügi- ja infosüsteemide uue hanke võitjaks Ridango ASi. Uus lepinguperiood algab 1. juulil 2024 ja kestab viis aastat. Võidukaks osutunud pakkumuse maksumus oli 26 998 eurot kuus (ilma käibemaksuta).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles