Merle Jääger pidi Tartu volikogust lahkuma, et volikogu esimees välja ei kukuks (5)

Henn Uuetoa
, ajakirjanik
Copy
Merle Jääger ja Kaspar Kokk.
Merle Jääger ja Kaspar Kokk. Foto: 2 X Sille Annuk

Uue aasta alguses naasis Tartu linnavolikogusse endine abilinnapea Priit Humal (Isamaa), kes oli kohalikust poliitikast taandunud pärast mullu mais talle esitatud korruptsioonikahtlustust. Tähelepanuväärsel kombel tuli selle tagajärjel nüüd aga esinduskogust ära minna valimistel võrdlemisi suure häältesaagi kogunud näitlejal Merle Jäägeril, sest vastasel juhul oleks välja kukkunud samasse fraktsiooni kuuluv Kaspar Kokk, kes on volikogu esimees.

Isamaa fraktsioonil on Emajõelinna linnavolikogus viis kohta: 2021. aasta valimistel osutusid valituks Tõnis Lukas, Mihhail Lotman, Merle Jääger, Priit Humal ja Lembit Kalev. Samas on erakonnasiseste vangerduste tulemusena alati asendusliikmena sees olnud partei kohaliku piirkonna juht Kaspar Kokk, kelle kanda on ühtlasi volikogu esimehe roll.

Kui sissetöötatud kombineerimine poleks jätkunud, tähendanuks Humala naasmine seda, et Tartu volikogu jäänuks esimeheta. Probleemi lahendamisel võttis sedapuhku tule enda peale Merle Jääger, kellele valijad olid andnud 246 häält ehk ligi poole võrra rohkem kui Kokale.

Kui õiguskaitseorganid esitasid 2023. aasta kevadel Priit Humalale korruptsioonikahtlustuse toimingupiirangut rikkuvas kokkumängus suurettevõtja Parvel Pruunsillaga, astus Humal abilinnapea ametist tagasi ega siirdunud ajutiselt ka volikokku. Äsjase aastavahetuse aegu tema volitused rahvaesindajana taastusid aga automaatselt.

Kuigi uurimine veel kestab, otsustas enda süütust kinnitanud Humal kohalikku poliitikasse naasta.

Miks pidi selle eest oma kohaga maksma Merle Jääger?

Kaspar Koka selgituse kohaselt seati sellises situatsioonis häältesaagist ja pingereast olulisemale kohale erakonna huvid. «Meil on fraktsioonis kokkulepe või arusaam, et minu kui Tartu piirkonna esimehe volikogus osalemine on erakonnale oluline. Et Priit Humal soovis naasta, peataski Merle Jääger oma volitused,» täpsustas ta.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles