Pilakalendri tegelane Mati Unt saanuks 1. jaanuaril 80-aastaseks

Raimu Hanson
, ajakirjanik
Copy
Mati Unt 1990. aastate algul.
Mati Unt 1990. aastate algul. Foto: Ain Protsin

Täna, 1. jaanuaril 80 aastat tagasi sündis kirjanik ja lavastaja Mati Unt, kes lahkus meie hulgast 22. augustil 2005. Läinud aastal avaldas kirjanik Mihkel Mutt tema elust ja tegevusest menukaks osutunud raamatu «Liblikas, kes lendas liiga lähedale», milles on lühidalt juttu sellestki, kuidas Mati Unt oli ajalehe Edasi ja Postimees naljakalendri alaline tegelane.

Peatükis «Mati Unt 40» kirjutab Mutt kõigepealt sellest, kuidas käis Undi 40. sünnipäeva tähistamine aastal 1984 Nikonovi (Soo) tänava ühiselamus Tallinnas.

«Ühiselamu mõjub metafüüsiliselt. Kõledad ruumid on omavahel salapärasel kombel ühendatud, nii et alatasa võib keegi kusagilt ilmuda, sünnipäevapeost mõneks ajaks osa võtta ja siis taas kuhugi kaduda. Köetakse ahjudega. Sõbrad kingivad Matile väikse grillahju, et noorpaar saaks end selle paistel soojendada. Lii on hästi vaikne. Mati tundub õnnelik – keskealine mees, kui ta satub tublisti noorema kaaslannaga olmeraskuste keskele, elab oma noorust taas täiuslikult üle.» (Lk 277.)

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles