TARTU TULEMINE Rektor «kuritarvitas» oma ametikohta, et südamelähedasi valdkondi edasi viia

Ken Kalling
, meditsiiniajaloolane
Copy
Paremal istuvad abikaasad Henrik ja Sophie Koppel ning vasakul Sophie isa Mihkel Härms sen ja Sophie õde Olga Härms. Sophie Koppel (1869–1898) suri varakult, olles matnud kolm imikueas last ja kandes neljandat.
Paremal istuvad abikaasad Henrik ja Sophie Koppel ning vasakul Sophie isa Mihkel Härms sen ja Sophie õde Olga Härms. Sophie Koppel (1869–1898) suri varakult, olles matnud kolm imikueas last ja kandes neljandat. Foto: EMÜ Teadusloo Uurimise Keskus

Arsti, ühiskonnategelast ja Tartu ülikooli rektorit Henrik Koppelit mäletatakse ilmselt liiga vähe. Võibolla on selles süüdi tema enda tagasihoidlikkus, see, et olles pärit metsatalust, ei olnud tal «himu võõraste inimestega tegemist teha, veel vähem ilma sunduseta ennast kõrges kantslis igast küljest silmitseda lasta».

Juba Henrik Koppeli eluajal tõdeti, et mitte kuulsusejanu ei pannud seda meest tegutsema, vaid sisemine sund ja vastutustunne oma rahva saatuse ees. Koppel muutis ideed tegudeks, pidades silmas kaugemaid eesmärke kui päevapoliitika. Andmisrõõm ei piirdunud Henrik Koppelil vaid jõuluajaga.

35-aastaselt lesk

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles