Session ootab ka tartlasi

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Park nädalavahetuse ürituseks Simple Session sai eile Saku Suurhallis valmis. Kohe olid kohal ka harjutajad.
Park nädalavahetuse ürituseks Simple Session sai eile Saku Suurhallis valmis. Kohe olid kohal ka harjutajad. Foto: Mats Kalhström

Homme algab Tallinnas järjekordne rula- ja BMX-rattasõidu suurvõistlus Simple Session. Tartu Postimees käis sel nädalal nii kohalikus sise- kui välipargis ning uuris, mis mõtetega noored tartlased pealinna sõidavad ning mis nad muidu teevad ja arvavad.

Aleksandr Tubin naudib vabadust

Aleksandr Tubin sõidab rulaga 12. aastat. «Ilmselt meeldib mulle vabadus teha kõike, mis pähe tuleb,» arvas ta ekstreemsuse lembuse põhjuseks olevat. Ta selgitas, et näiteks jalgpallis on igasugused mängu piiritlevad reeglid, kuid rulasõidus on vaid mõned ettekirjutused ning sealt edasi saab ise mõelda ja leiutada.

Sõita eelistab Tubin tänavatel, kuid kui ilmad ei lase asfaldil liuelda, lepib ta ka Tartu sisepargiga. Siiski on park talle treeninguplats tänaval sõiduks. «Ei oskagi täpselt öelda, miks, aga tunne on tänavatel võimsam,» sõnas ta ja täpsustas, et tänavad on Tartus tihti nii räsitud ja vanad, et mängima hakkab see, kui hästi suudab sõitja pragusid ja katkisi nurki vältida.

Simple Sessionil, kus Tubin on osalenud 2006. aastast alates, peab ta eesmärgiks rulaga sõitmist. «Läheb nii, nagu läheb. Tahan endale antud aega nautida,» ütles 19-aastane Tõrvandi poiss, kes tegeleb rulasõidust ülejäänud ajal oma Fuzette-nimelise bändiga.

Raul Urbergist saab filmimees

Raul Urberg  on rulaga sõitnud ligi seitse aastat. Lahe, mõnus ja proovile panev – nii kirjeldab Urberg oma meelisala, millega tegeleb ka lõviosa tema sõpradest. Sessionile läheb ta sõitma teist korda.

«Põhiasi, et lõbus oleks,» ütles 19-aastane Tartu kommertsgümnaasiumi abiturient oma nädalavahetuse ootuste kohta. Võistluse võitjaks prognoosib ta prantslast Bastien Salabanzit, kuid oma lemmikuks nimetab just ägeda sõidustiili pärast inglast Joshua Youngi. Muide, eestlastest on Urbergi lemmikud kõik sõitjad. «Eestis on rulatajaid nii vähe, et mulle meeldib kõiki vaadata,» selgitas ta.

Eelmisel kevadel käis Urberg koos sõpradega rulapealinnas Barcelonas ning ta on mõlgutanud ka mõtteid kauemaks mõnda soodsa kliimaga paika pagemisest, kuid sihid on noormehel teised. Kõigepealt peab kooli lõpetama ja siis tahab ta minna Balti filmi- ja meediakooli. Et näiteks rulafilme vändata, kui vanuse tõttu ise enam sõita ei saa.

Jaan Suits teeb comeback’i

Jaan Suits on rulaga tänavaid vallutanud juba kaheksa aastat. 20-aastane Elva noormees ütles, et rulasõidust on saanud harjumus, millega ta tegeleb kokatööst vabal ajal. «Lihtsalt äge on,» väljendas Suits resoluutselt.

Simple Sessionil on ta varem käinud kaks korda, kuid viimased aastad on ta pausi pidanud. Ta on tuntud kui kartmatu stiiliga ja kõikvõimalikelt atribuutidelt hüppav rulataja. Oma tagasitulekust ootab Suits, et lõbus oleks ja saaks teiste ekstremistidega koos aega veeta. «Ma ei lähe tulemust püüdma, muidu on pärast halb olla, kui ootusi ei täida,» rääkis ta.

Kuigi hingepõhjas on soov Euroopa tasemele jõuda, ootab noormeest tuleval sügisel hoopis ajateenimine.

Talis Viirpalul on ratas alati kaasas

Talis Viirpalu sai oma esimese trikiratta ligi neli aastat tagasi. Ekstreemspordist pidas ta lugu varemgi, sest enne klassivenna õhutusel ratta selga sattumist sõitis ta rulaga.

«Ega mul nüüdki rula vastu midagi ei ole, aga rattaga saab hoopis kõrgemale lennata,» rääkis 16-aastane tartlane, kes õpib kutsehariduskeskuses metallieriala, «saab üldse suuremaid trikke teha.»

Simple Sessionil osaleb ta sel aastal esimest korda, kuid teda teatakse juba kui üht Tartu pargisõidu koolkonna lootust.

Kuigi vahel sõidab Viirpalu koos sõpradega ka linnatänavatel, on ta siiski rohkem pargiusku. Noormees tahab trikirattaga sõites endast parima anda ja jõuda nii kaugele kui võimalik. Ehk ka pärast kooli lõpetamist välismaale sõitma minna. Kahe aasta kaugusest ajast käegakatsutavam on plaan suvel justkui ratturitele ja rulatajatele disainitud Barcelona tänavaid ja parke väisata.

Kaarel Pütsepa mõtted puhkavad sõidu ajal

Kaarel Pütsep ei olnud päris kindel, kas ta on trikirattaga sõitnud kolm või neli aastat, kuid kindel oli ta selles, et Viirpalu oli tema alustamise ajaks juba aasta harjutanud.

Oma meelissõidupaigaks Tartus nimetab 16-aastane kutsehariduskeskuse metallieriala õpilane Tähtvere väliparki. Seepärast naudib ta ka kevade saabumist üle kõige, et saab kitsast ja madalate lagedega sisepargist välja hüppama tulla. «Sõites lähevad mõtted mujale ja hea tunne on,» kirjeldas Pütsep emotsioone, mis panevad teda kaelamurdvaid trikke sooritama. Kuigi vahel tüdineb ta oma lemmikpaigast ära, ei ole tänavad talle eriti kutsuvad.

Oma esimese Simple Sessioni eel tundis noormees küll veidi ärevust, aga arvas, et väga hull tunne ei olegi. Ta lisas, et tegelikult tal vedas, et suvel Helsingis peetud Stadi Summer Sessionist edasi pääses.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles