:format(webp)/nginx/o/2023/12/23/15798221t1h590d.jpg)
Laupäeva ennelõunal võis ostukeskuste ja Tartu turuhoone ümbruses parkimiskoha leidmine parajalt peavalu valmistada, sest viimasel hetkel ostlejaid liikus pühadele eelneval päeval kauplejate vahel hordidena. Leidus neidki, kes viimasel hetkel jõulukuuske otsima olid tulnud, kuid suuremat sorti kauplemist võis siiski näha toidulettide juures.
Tartu turuhoones oli laupäeval võrdlemisi kitsas liikuda, sest rahvast sagis lettide vahel juba kella 11 ajal ohtralt.
Teiste ostlejate seas oli turule head ja paremat ostma tulnud ka poliitik ja populaarse telesaate «Masterchef Eesti» osaleja Peep Peterson, kellel on enda sõnutsi pühade ajal toita mitukümmend suud. «Pere on mul hiigelsuur, esimesel jõulupeol tuleb külla umbes 20 inimest, kellele tuleb mul valmistada viis käiku,» täpsustas ta.
Klassikalisest jõuluroast on Petersoni puhul asi kaugel, meisterlik kodukokk oli ajakirjanikega kohtudes parajasti pastinaaki ostmas. «Pastinaaki on mul vaja, et valmistada perele roog, mis mul saates kõige paremini õnnestus,» rääkis ta. «Selleks on lammas röstitud pastinaagikreemi, portveinikastme ja kohvis karamelliseeritud pirniga.»
Ta lisas, et jõululaualt miski seetõttu ära ei jää, et seda pole saada. «Nii peen ma ei ole, kõik vajalik paistab olemas olevat,» kommenteeris Peterson. «Ainus asi, mida ma tõesti pole leidnud, on ilus lambakarree, mistõttu pean jõuluroa leiutama ribitükkidest.»
Küll aga tõdes Tartu turuhoone lihaleti teenindaja Lidia, et kuna hani ja part on läinud väga kalliks, ei ole seda tänavu valikus. «Hanesid ja parte lihtsalt ei jaksa paljud osta, muud lihatooted on odavamad,» nentis ta. «Aga samas ei saa öelda, et inimesed just kõige odavamat kaupa ostaksid.»
Kaubaks läheb kõik, pühade eel on inimeste maitsed ja traditsioonid erinevad. Nii ka kauplejal endal, kes kõige klassikalisemaid toite ei armasta. «Mulle ei meeldi verivorst ja hapukapsast ma samuti ei söö. Aga seapraadi ja kana teen ikka,» selgitas müüja.