Robert Jürjendali ja Tõnu Õnnepalu kooritsükkel «Seitse valgusluike» kõlab Tartu Jaani kirikus

Aime Jõgi
, ajakirjanik
Copy
Panoraamis Jaani kirik, paljudele armastatud kontserdipaik.
Panoraamis Jaani kirik, paljudele armastatud kontserdipaik. Foto: Margus Ansu

Festivali «Kirikupühad Maarjamaal» aastalõpukontsertidel 28. ja 29. detsembril on traditsiooniliselt mängitud barokiaja suurvorme. Kuid tänavused Tartu ja Tallinna kontserdid kannavad pealkirja «Seitse valgusluike» ning toovad publiku ette eelmisel aastalõpul Kärdlas esiettekande saanud Robert Jürjendali loodud kooritsükli Tõnu Õnnepalu luuletekstidele.

Teos «Seitse valgusluike» on kirjutatud kammerkoorile Collegium Musicale, kes selle nüüd ka neil kontsertidel ette kannab. Dirigent on Endrik Üksvärav ja klaveril Raun Juurikas.

Tartu kontsert jõuab publiku ette Tartu Jaani kirikus 28. detsembril kell 19. Tallinna Jaani kirikus sünnib seesama järgmisel õhtul, 29. detsembril kell 19.

Robert Jürjendal.
Robert Jürjendal. Foto: Dmitri Kotjuh / Järva Teataja

Helilooja Robert Jürjendal on öelnud, et Õnnepalu luuletused on meeleolult muutlikud nagu Eesti loodus, pakkudes ruumi luuletekstides peituvatele sisekaemustele ja kohati valuliselt hapratele kujunditele. «Teos räägib inimesest, tema maailmatunnetusest ja soovidest, sekka imekaunid looduspildid ja unistused, meie igapäevased igatsused, mis on justkui käeulatuses, aga siiski kättesaamatud,» kirjeldas ta.

Corelli Musicul on see alates 2010. aastast juba 14. kord rõõmustada publikut jõulumuusika festivaliga «Kirikupühad Maarjamaal». Traditsiooniliselt kestab festival alates 1. advendist läbi jõuluootuse ja pidulike aastalõpukontsertide kuni kolmekuningapäeva ja õigeusu jõuludeni, mida tähistatakse jaanuari alguses, ning on täidetud pühadeaega sobivate teemade ja kõrgetasemeliste esinejatega. Festivali patroon on EELK peapiiskop, Eesti kirikute nõukogu president Urmas Viilma.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles