Kliinikumi verekeskus vajab pühadele vastu minnes doonorite abi

Eili Arula
, ajakirjanik
Copy
Verekeskus ootab pühade eel doonoreid.
Verekeskus ootab pühade eel doonoreid. Foto: Tartu Ülikooli kliinikum

Tartu ülikooli kliinikumi verekeskus vajab jõulupühadele vastu minnes kõikide veregruppide verevarude täiendamisel doonorite abi. Arvestades vähenenud doonorite arvu ning terve Lõuna-Eesti piirkonna teenindamist, kasutatakse rohkem verd ära, kui seda juurde loovutatakse.

Lisaks haigla igapäevatööle toovad libedad teed kaasa õnnetusi, mille tagajärjel on sageli vaja teha vereülekandeid. Ägedate viirushaiguste leviku tõttu on aga doonoreid, kes saaksid aidata, märgatavalt vähem.

Kliinikumi verekeskuse juht Helve König julgustab kõiki veel enne pühi verd loovutama tulema. «Verd ei ole võimalik tehislikult toota, seega on vere ainus allikas teine inimene. Doonorverd võivad vajada ka meie lähedased ja tuttavad. Lisaks võib ühel päeval sellest sõltuda ka meie enda elu,» selgitas verekeskuse juht doonorite hädavajalikku ja asendamatut panust.

Verekeskus tänab kõiki, kellel on aitamine veres ning kes külastavad keskust regulaarselt. Lisaks oodatakse iga päev uusi doonoreid, kes aitavad päästa elusid.

Tartu ülikooli kliinikumi verekeskus ootab doonoreid esmaspäevast kolmapäevani kell 8–17, neljapäeval kell 8–18 ning reedel kell 8–15.30. 22. detsembril ja 29. detsembril võetakse doonoreid vastu kell 8–14. Verekeskus asub kliinikumi peamajas aadressil L. Puusepa 8.

Oluline on, et doonor oleks terve, puhanud, söönud ning kaaluks vähemalt 50 kilogrammi ja oleks 18–65 aastat vana. Minimaalne vahe kahe vereloovutuse vahel peaks olema meestel vähemalt 60 päeva ning naistel 90 päeva.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles