Jaan Tõnisson 155 Kaks Viljandimaa meest, kes ajasid tartlasena Eesti asja ja läksid korraks riidu

Krista Aru
, Tartu ülikooli raamatukogu direktor
Copy
Jaan Tõnisson ja Henrik Koppel olid aatekaaslased.
Jaan Tõnisson ja Henrik Koppel olid aatekaaslased. Foto: 2 x ERMi fotokogu

Henrik (ka Heinrich ja Hendrik) Koppel ja Jaan Tõnisson olid mõlemad Viljandimaa taluperemeeste pojad. Henrik Koppel oli pärit Uusna valla Naela talust ning oli pere vanim laps. Temast nooremaid õdesid-vendi oli kodus seitse. Jaan Tõnissoni sünnikodu oli Viljandi valla Mursi talus. Ta sündis Henrik Koppelist viis aastat hiljem, aastal 1868, ja oli oma peres viies laps.

Mõlemad nad õppisid Viljandi algkoolis ja Viljandi kreiskoolis. Koppel oli koolipoisina süsteemsem, korralikum ja asjalikum kui Tõnisson, kel oli kreiskoolis pidevalt pahandusi, sest ta tõrkus koolis kehtestatud ning talle ülekohtuste ja mõttetutena näivate ettekirjutuste vastu. Koppeli haridustee oli algusest lõpuni järjepidev ja katkestusteta, Tõnissonil aga pigem otsiv ja lünklik.

Tartu ülikoolis õppis Henrik Koppel arstiteadust ja Jaan Tõnisson õigusteadust. Eesti Üliõpilaste Seltsi juhtivad ja tegusad liikmed olid mõlemad. Koppel oli autoriteet, kes seltsi vilistlaskogu esimehena suutis juhtida siiani Tartut kaunistava EÜSi oma maja ehitust. Tõnisson ärgitas seltsi liikmeskonda täiskarsklusele ja algatas koos oma sõbra Oskar Kallasega eesti kirjaliku ja esemelise kultuuripärandi kogumise.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles