Jaanus Kriisk: hommikuvõimlemine, eduka päeva eeldus!

Jaanus Kriisk
, ettevõtja ja kergejõustikutreener, Isamaa
Copy
Jaanus Kriisk
Jaanus Kriisk Foto: Sille Annuk

Inimese ainuke ja kõige kindlam tööandja on tema korras ning hästi toimiv keha. Ta on meie tähtsaim ja ka kõige truum abimees, kui me tema eest hästi hoolitseme. Väga tihti inimene hooldab ja korrastab täpselt ning õigel ajal kõike enda ümber, välja arvatud oma keha. Ja kui siis keha valutama hakkab või lausa osaliselt töö lõpetab, reageerime ja remondime, aga meeles peab pidama, et päris korda ei saa ta enam algsel kujul kunagi. Seega püüame teda korras hoida kogu aeg ja aasta ringi.

Üks kõige olulisem aeg on esimene tund-poolteist peale ärkamist. Sest kui silmad lahti lähevad, magab väga suur osa meie kehast rahulikult veel edasi.

Siit siis väike mõtisklus-soovitus hommikuks. Peale ärkamist võiks juua korraliku klaasitäie sooja vett. Tegelikult peaks sellest klaasitäiest soojast veest lausa eraldi loo kirjutama, kuid lühidalt öeldes aitab see äratada kogu keha seestpoolt: seab mao töökorda, tasakaalustab lümfisüsteemi, aitab ka kehakaalu kaotada, paneb naha särama, parandab tervist ja aitab ka aju toimimist.

Teame ka, et ebapiisav vee tarbimine põhjustab tunnetuslikku ja neuroloogilist väärtalitlust. Ja just sooja vett peab jooma, kuna külm vesi võib hoopis neid toiminguid pärssida, sest keha peab seda külma jooki soojendama hakkama, sellega kaotame aga aega ja energiat.

Ja siis väikese, mõnekümneminutise ärkamisaja järel ootab meie keha üht tõhusat hommikuvõimlemist, et valmistuda tegude- ja sündmusterohkeks päevaks. Kui väljas ei ole suuri miinuskraade, siis lahtise akna lähedus oleks samuti soovitatav.

Hommikuvõimlemine ärgu olgu tüütu kohustus, vaid päeva tähtsaim positiivse meeleolu tagamise osa.

Alustame hingamis- ning kergete painutus- ja kallutusharjutustega, et öösel kangeks jäänud keha tunneb ja usub, et võib lõdvestuda. Mudime läbi sõrmed ja hõõrume läbi näo ja peanaha, patsutame mõnusalt üle kogu keha, kuhu käed ulatuvad. Siis läheme painutuste ja kallutusega järjest sügavamale ning põhjalikumaks. Teeme neid harjutusi ka kõhuli ja selili.

Ärme unustame ka kaela eri suundades painutada ning kõiki suuremaid liigeseid ühele ja teisele poole läbi ringitada.

Kui see osa läbi ning keha juba kergelt soe ja õhetav, südagi lööb reipamalt, tuleb anda lihastele kerge toonus päevatööks ning väiksed harjutusteseeriad kõhu-, selja- ja küljelihastele ning käe ja jalgade suurlihastele oleksid täiesti kohased.

Esialgu võib teha neid ainult keharaskusega ja kergetes tingimustes, aga aja möödudes võib kasutusse võtta väiksemad hantlid ja sangpommid ning teha juba ka natuke keerulisemaid ja mõjusamaid harjutusi. Meie kehal on üks hea omadus – võime kohaneda.

Oleme oma kehale sõber, siis ta on meile nii tava- kui ka ekstreemolukorras hea kaaslane. Niisiis, hommikuvõimlemine ärgu olgu tüütu kohustus, vaid päeva tähtsaim positiivse meeleolu tagamise osa.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles