Edgar Valteri kasutütar Külli Leppik andis välja fotolavastustega albumi

Aime Jõgi
, ajakirjanik
Copy
Kunstnik Edgar Valter oma maalinäituse avamisel Haapsalus 2005. aastal suvel. Kõrval kasutütar Külli Leppik.
Kunstnik Edgar Valter oma maalinäituse avamisel Haapsalus 2005. aastal suvel. Kõrval kasutütar Külli Leppik. Foto: Krista Tamm

Kunstnik Edgar Valteri kasutütrelt Külli Leppikult on tänavu ilmunud looduspiltide album «Unenäolised hetked väikese Eesti läänerannikul», igal leheküljel napis vormis autori mõtisklus.

See on otsekui puhas looduseraamat Läänemaa mereilu ja maastike kiituseks. Teisalt ei ühti need pildid väga täpselt päriseluga, vaid on detailidest kokku sulatatud paljude fotograafide töödest, mõnel koostatud tervik neljast, mõnel aga koguni üheteistkümnest fotofailist.

Raamat toob meelde selle, et kunstnik Edgar Valteri õlimaalid on samuti ülimalt detailirohked ja fantaasiaküllased.

Pilt ühest Edgar Valteri õlimaalist.
Pilt ühest Edgar Valteri õlimaalist. Foto: Peeter Langovits

Külli Leppik on oma fotolavastustega püüdnud luua aga paralleelmaailmu nii Edgar Valteri Pöörismäel olnud kodu ja Läänemaa vahel, samuti ajalisi seoseid ja hüppeid nii iseenda, oma ema kui ka Edgar Valteri lapsepõlve. 

Läänemaal veetis Külli Leppik koos Edgar Valteriga 2005. aasta suve lõpul mälestusväärseid päevi. See aeg oli seotud Edgar Valteri maalinäituse ülesseadmisega Haapsalu toomkirikus ning suvelõpupäevadega Altmõisa külalistemajas ja mere ääres.

  • Foto kaanepildist.

    SILLE ANNUK

    «Unenäolised hetked väikese Eesti läänerannikul»

  • Edgar Valteri mälestusele mõeldes koostanud, tekstid kirjutanud ja fotolavastuste ideed leidnud Külli Leppik
  • Fotod: Haapsalu fotoklubi
  • Kollaažid ja kujundus: Erki Rammo
  • Tõlge inglise keelde: Pirjo Leek
  • Trükk: AS Printon

«Ja see kõik leidis aset Etsi (Edgar Valteri - A. J.) lahkumise eel,» rääkis Külli Leppik. Edgar Valteri eludaatumid on teatavasti 21. september 1929 kuni 4. märts 2006.

«Album on natuke ka minu enda elulooraamat,» sõnas Külli Leppik veel, osutades kahele lapsele, ühele tüdrukule ja poisile, kel on modellidena olnud täita piltidel kindel roll.

«Poiss kivil oleks nagu Ets lapsena kalarannas päeva nautimas,» ütles Külli Leppik.

Ühel teisel leheküljel mängib tüdruk viiulit ja see viitab Külli Leppiku enda vanaisa viiulile, mis senini on alles, ning sellele, kuidas vanaisa Küllile viiulimängu õpetas.

Lambad on innukad kuulajad...
Lambad on innukad kuulajad... Foto: Aime Jõgi

Ühtlasi aga ka ema Merlele ehk Edgar Valteri abikaasale, kes lapsena linnapreili oli, aga kes esivanemate talus Mulgimaal suvesid veetis ja lammastele jutte ette luges. Ema Merlele oli väikse tüdrukuna tundunud, et kui lambad tema ümber kogunevad, siis nad ka muinasjutte hirmsasti kuulata tahavad.

Ühel pildil on pokaal kihiseva joogiga vahuses meres.

«Ets õhkas alati, kui šampust jõi, et see on jumalate jook!» märkis Külli Leppik. Pokaal ise on pärit Pöörismäe talust ja see on seesama, mida Edgar Valter väärtuslikel hetkeil kapist välja tõstis.

Fragment raamatust.
Fragment raamatust. Foto: Aime Jõgi

Raamatu lehitseja kõnnib läbi aastaaegade, ta näeb pilte rändlindude tulekust kuni talvise mere jääkuhjatisteni. Peaaegu igal pildil on liblikas või liblikad, valitud täpselt värvi järgi, et see tooks esile mõne põhipildil esineva värvi, kontrasti või elemendi.

Kõik see vihjab raamatu pealkirjaski ära märgitud unenägudele. Külli Leppiku sõnul aga ka sellele, et unenäoliblikad elavad igavesti, ei karda külma, talve, härmas maad ega jääd ning ei tuhmu kunagi.

Külli Leppik meres, Altmõisa lähedal Puise rannas 2005. aastal.
Külli Leppik meres, Altmõisa lähedal Puise rannas 2005. aastal. Foto: Edgar Valter

Külli Leppik on sündinud 1962. aastal Tallinnas, lõpetanud Tallinna 46. keskkooli kunstiklassi, töötanud mõnda aega kunstiajaloolaste Mai Levini, Anne Lõugase ja Helena Ristheina käe all Kadriorus Eesti kunstimuuseumis. Lõpetanud Eesti riikliku kunstiinstituudi graafika erialal ning pärast seda tegutsenud vabakutselisena.

Edgar Valter on olnud Külli Leppikule isa eest kümnendast eluaastast saadik, kuna tema ema Merle ja Edgar Valter said Tallinnas kokku seitsmekümnendail. Lapsepõlves rändasid nad koos Edgar Valteri autoga Niva risti-rästi läbi Eestimaa. Aga 2005. aasta suve lõpul ette võetud põiked Läänemaale jäid neil viimasteks. Nüüd, aastaid hiljem on need mälestused andnud Külli Leppikule inspiratsiooni selle fotolavastustega albumi koostamiseks.

Külli Leppiku raamatu kujundas Erki Rammo, pildid tegid Haapsalu fotoklubi liikmed eesotsas Aile Nõupuuga. Kannatlikud modellid olid Teele Pihler ja Ergo Kreek.

Raamatu tekst on eesti ja inglise keeles.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles