Deltas võtavad tudengid, gümnaasiumiõpilased ja põhikoolinoored mõõtu nutikuses

Jens Raavik
, ajakirjanik
Copy
Delta X võistlus 2022. aastal.
Delta X võistlus 2022. aastal. Foto: Olari Pilnik

Tartu ülikooli Delta keskuses toimub 14. detsembril järjekordne õpilastele ja tudengitele mõeldud Delta X võistluse finaal, kus selgitatakse välja parimad võistkonnad neljas võistlusvaldkonnas – robootika, ärimudelid, digilahendused ja kaasahaarav matemaatika. Pealtvaatajaid oodatakse võistlusele kaasa elama ja ideedele kaasa mõtlema.

Pealtvaatajatel on terve päeva jooksul võimalik kaasa mõelda start-up-ideede ja sotsiaalse innovatsiooni ärimudelite teemal ning jälgida, kuidas robotid omavahel korvpalli mängivad. «Esmakordselt on Delta X võistlusel osalemas ka põhikooli- ja gümnaasiumiõpilased, kes tulevad Deltasse robotite jalgpallivõistlusele, mille eesmärk on anda õpilastele esmane kogemus roboti ehitamisest. Kuna tulevikus on inseneride puudus, siis meie omalt poolt propageerime inseneeriat ja ka seda õppima tulekut,» sõnas võistluse peakorraldaja Mariana Kukk.

Üritusel on võimalik jälgida ka digilahenduste võistlust, kus toimub kursuse «Sissejuhatus andmeteadusesse» postrisessioon. Üliõpilased esitlevad oma põnevate lõpuprojektide tulemusi, kus reaalelulistel andmetel on rakendatud erinevaid andmeteaduse meetodeid alates klassikalisest andmetöötlusest ja masinõppest kuni suurte keelemudeliteni.

Samuti on Delta X-i võistlusel võimalik kuulata uusi kaasahaaravaid lahendusi, kuidas matemaatikaõpetajad saaksid matemaatikat põnevamalt õpetada. Matemaatika didaktika nooremlektori Maarja Sõrmuse sõnul on matemaatikat õpilasele hoomatavamaks ja kaasahaaravamaks muutes võimalik õpilasi innustada matemaatikaga tegelema.

«Matemaatika on aine, mida on õppinud ka meie vanemad ja vanavanemad ja kõigil on sellega seoses omad emotsioonid ja seisukohad, kuid keegi ei ütleks, et matemaatikateadmisi pole neil enda elus kunagi vaja. Head teadmised matemaatikas on üheks aluseks, et laiendada enda võimalusi eriala või töökoha valikul. Sellest tulenevalt on oluline matemaatika kaasahaarav ning sisukas õpetamine, millele oma väikese panuse annab ka Delta X-i võistlus,» usub Sõrmus.

Külastajatel on võimalik lisaks võistlustele tutvuda Delta keskusega, uudistada neuroturunduslaborit, kus õpetatakse osalejatele, kuidas mõõta emotsioone ja inimeste tähelepanu. Lisaks saab tutvuda pehmerobootika seni avastamata maailmaga, läbida Tartu ülikoolis väljatöötatud robotontidega takistusrada ning origamisid voltida, mis aitab arendada õpilaste ruumilist pädevust.

Delta X avamine toimub Delta keskuse fuajees kell 13. Rohkem infot ürituse kohta leiab siit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles