Tartu ülikooli uue õppehoone arhitektuurikonkursi võidutööks osutus «Sudoku»

Henn Uuetoa
, ajakirjanik
Copy
Kümne võistlustöö seast valiti välja arhitektuurne lahendus «Sudoku».
Kümne võistlustöö seast valiti välja arhitektuurne lahendus «Sudoku». Foto: Tartu Ülikool

Tartu ülikooli raamatukogus avati täna Maarjamõisas asuvale Maarjavälja kinnistule rajatava õppe- ja teadushoone premeeritud ideelahenduste autoriümbrikud. Kümne arhitektuurivõistlusele esitatud töö seast valiti võitjaks «Sudoku», mille autoriteks osutusid osaühingud Kauss Arhitektuur ja Väli.

Tartu ülikooli kantsleri ja võistlustööde žürii esimehe Kstina Noormetsa sõnul oli žürii võidutöö valimisel täiesti üksmeelel, sest see eristus teistest töödest hästi läbimõeldud lahenduste poolest ning oli esitatud arusaadavalt ja kompaktselt.

Arhitektuurikonkursi eesmärk oli leida kavand Maarjamõisa väljale õppe- ja teadushoone rajamiseks ning selle lähiala kujundamiseks. Uues hoones hakkavad tegutsema ülikooli tehnoloogiainstituut, molekulaar- ja rakubioloogia instituut, farmaatsiainstituut ning eesootava aasta jaanuarist tegevust alustav bioinseneeriainstituut.

Uue õppe- ja teadushoone projekteerimiseks on arvestatud kuni kaks aastat. Projekti umbkaudseks maksumuseks on hinnatud 60 miljonit eurot, kuid täpsem summa selgub pärast projekteerimise lõppu, selgitas Noormets. Võidutöö projekteerimise eeldatav maksumus on 3,19 miljonit eurot ilma käibemaksuta.

Võistlustöö autorid on Kauss Arhitektuur arhitektid ja sisearhitektid Kristiina Aasvee, Lauri Eltermaa, Teele Kapsta, Hanna-Riin Kink, Anna-Grete Konsap, Allan Pilter, Elise Roos, Sander Joosep Siigur, Kaur Talpsep ja Sten Vendik ning Väli osaühingu maastikuarhitektid Kristian Nigul, Kadi Nigul, Kadri Uusen ja Katariina Lepiku.

Kümne võistlustöö seast valiti välja arhitektuurne lahendus «Sudoku».
Kümne võistlustöö seast valiti välja arhitektuurne lahendus «Sudoku». Foto: Tartu ülikool

Võidutöö «Sudoku» autoreid premeeritakse 16 000 euroga, teise koha pälvinud töö «Vöönd» esitajaid 12 000 euroga ja kolmanda koha saanud töö «TÜ loodus» loojat 8000 euroga. Ideekavand «Asterisk» pälvis teistest eristumise ja positiivsete emotsioonide tekitamise eest žürii soovitusel ergutuspreemia 4000 eurot.

Arhitektuurivõistluse žüriisse kuulusid kantsler Kstina Noormets, loodus- ja täppisteaduste valdkonna dekaan Leho Ainsaar, Eesti arhitektide liidu volitatud arhitektid Tõnis Arjus, Tiit Sild ja Jüri Siim ning Tartu linnavalitsuse arhitektuuriteenistuse juhtiv arhitekt Ivo-Sven Riet. Lisaks olid ekspertidena žüriisse kaasatud Tartu linnavalitsuse linnaplaneerimise ja maakorralduse osakonna detailplaneeringute teenistuse juhataja Aire Priks ja Tartu ülikooli kinnisvaraosakonna arendustalituse juhataja Viljo Vider.

Pärast tööde esitamist kutsuti žüriisse lisaekspertidena hoone tulevased kasutajad ning enda seisukoha esitasid ka tehnoloogiainstituudi direktor Reet Kurg, molekulaarbioloogia kaasprofessor Ilona Faustova, molekulaarbioloogia kaasprofessor Aivar Liiv ja farmaatsiainstituudi juhataja Karin Kogermann.

Näitus, kus on väljas kõik kümme arhitektuurikonkursile esitatud tööd, on avatud Tartu ülikooli raamatukogu esimesel korrusel jaanuari lõpuni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles