LOODUSPILDID Emajõgi külmub. Saarmas limpsab veel viimast suutäit lahtisest veest

Aime Jõgi
, ajakirjanik
Copy
Saarmas Emajõel.
Saarmas Emajõel. Foto: Romet Loodus

Hobifotograaf Romet Loodus, kes novembri lõpul märkas Tartus Anne kanalil eksootilist mandariinparti ning fotohuviliste kogukonna oma piltidega kihama lõi, on vahepeal tabanud linnaloodusest uusi tegelasi. Emajõe jääserval käib saarmas kala mugimas ning kanakull jahib avaturu lähedal tuvisid.

Romet Loodus (36) tegeleb veebis kujundustöödega, fotograafiast vaimustub aga ammu. Pärast suure objektiivi muretsemist sel kevadel asus ta tähelepanelikumalt loodust jälgima, liitus sotsiaalvõrgustikus linnuhuviliste grupiga ning nüüd õpib loodust tundma iga päev ja igal jalutuskäigul.

Saarmas Emajõel.
Saarmas Emajõel. Foto: Romet Loodus

Kohtumine saarmaga leidis aset 6. detsembri päeval, mil kell ei olnud veel kolm ja valgust jätkus.

«Algul märkasin saarmast sadamateatripoolsel kaldal, mina ise olin teisel pool jõge,» meenutas Romet Loodus. «Teadsin, et hea pildi saamiseks oleks teda lähemale vaja. Siis kükitasin maha, et tal julgem tunne oleks, ja jäin ootama. Ja ta tuligi minu kaldale üle! Pilte tegin võib-olla pool tundi. Saarmas jõudis selle aja jooksul päris mitu korda sukelduda ja uue kala võtta.»

Foto: Romet Loodus

Sealt edasi ühel järgmisel hetkel pööras pildistaja pilgu saarmalt vareste kisa pärast ära ja nägi, et varesed ajavad taga üht kulli – kanakulli, kes omakorda hoiab küüniste vahel tuvi.

Kanakull saagiga.
Kanakull saagiga. Foto: Romet Loodus

Romet Loodus usub, et saagiks oli kindlasti tuvi, kuna hiljem leidis ta teiselt kaldalt lume pealt just tuvi suled.

Kanakull pistis tuvi tervenisti nahka.
Kanakull pistis tuvi tervenisti nahka. Foto: Romet Loodus

«Nähtavasti sai kull tuvi kätte avaturult,» arvas ta. «Turul on alati meeletu hulk tuvisid, sest eks neile visatakse seal aeg-ajalt midagi nokkimiseks. Turu lähedalt see kanakull igatahes tuli ja võttis suuna Zeppelini poole, kuni leidis jõeäärse puu all koha, kus rahulikult einestada.»

Kanakull Lodjakoja juures.
Kanakull Lodjakoja juures. Foto: Romet Loodus

Romet Loodus on mõelnud, et võib-olla oli see einestaja sama kanakull, keda ta pildistas selle sama päeva ehk 6. detsembri lõuna paiku lodjakoja juures ja kes kannab jala ümber rõngast number 207.

Romet Loodus on sel nädalal tabanud aga ka III ja II kaitsekategooria linde nagu tamme-kirjurähn ja väikekoskel.

Punkarisoenguga tamme-kirjurähn.
Punkarisoenguga tamme-kirjurähn. Foto: Romet Loodus
Väikekoskel.
Väikekoskel. Foto: Romet Loodus

Aga ka merikotkast, keda teravalt kaadrisse tal saada oli raske. Ning urvalinde.

Urvalind Ihaste silla juures 4. detsembril.
Urvalind Ihaste silla juures 4. detsembril. Foto: Romet Loodus

Tartust leiab aga kormoranegi.

Kormoran Turu silla juures 5. detsembril päikseloojangul.
Kormoran Turu silla juures 5. detsembril päikseloojangul. Foto: Romet Loodus
Kormoran Emajõel.
Kormoran Emajõel. Foto: Romet Loodus

Ühtlasi vaatas Romet Loodus mõne päeva eest üle ka Tartus talvituva kuulsa mandariinpardi, keda nüüd igast Eesti nurgast inimesed vaatamas käivad, ja avastas, et part liigub seal uhkelt ringi oma uue kaaslasega. Koos on soojem.

Vaat siis!
Vaat siis! Foto: Romet Loodus

Kohtumine leidis aset samuti 6. detsembril. «Nad liikusid mõned sammud otse minu suunas ja potsatasid siis ilusa portreefoto jaoks sinnasamasse maha,» ütles fotograaf tänulikult.

Lõpuks tasub inimesel mõelda, et linn ei kuulu ainult talle, seepärast võib talvelgi ringi käia lahtiste silmadega, mis pööratud mitte nutiseadmele, vaid valgele maale ja loodusele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles