GALERII Unetud, tulge õue! Öine jalutuskäik linnas on ka avasilmi unenäoline

Copy

Varakult saabunud lumerohke talv sai selle ülesandega suurepäraselt hakkama, kui jõulude-eelset ehtimise tööd silmas pidada. Parajad külmakraadid ja iga päev taevast juurdepudisevad helbed on muutnud muinasjutuliseks terve maa ja ilma ning eriti raagus puud.

Paariskülg tänases Tartu Postimehes. Suumi ja naudi detaile!
Paariskülg tänases Tartu Postimehes. Suumi ja naudi detaile! Foto: TPM / Kristin Vaheri montaaž

Mida peenem oks ja laiem võra, seda uhkem! Olgu need siis kased või kastanid, pajud või paplid. Nii päevasel ajal kui ka laternavalguses ehib linna kõigepealt ikka lumi ja härmatis.

Alles seejärel saab rääkida vilkuvatest tuledest, mis ei puudu ühestki traditsioonilisest kohast, kuhu Tartus vaatad – kas Keskparki, raeplatsile või Rüütli, Ülikooli ja Jakobi tänavale.

Tartu vaksali ees. Lumi ja tuled! Ülimalt kauni joonega võra.
Tartu vaksali ees. Lumi ja tuled! Ülimalt kauni joonega võra. Foto: Sille Annuk

Omaette teema on kaupluste vaateaknad. Nende dekoreerimine näib olevat hääbuv kunst, sest vitriinakendele paigutatud kaubaga ju kedagi enam poodi ei meelita. Suurtel keskustel neid aknaid enamasti polegi. Kliendid liiguvad ostuhimu äratamiseks peamiselt virtuaalmaailmas, mitte ei uita tänavaid pidi.

Abakhani vaateakende kangamood ja kuivanud lehtedest pärjad.
Abakhani vaateakende kangamood ja kuivanud lehtedest pärjad. Foto: Postimees / SILLE ANNUK

Siiski tasub peatuda Rüütli tänava Abakhani kangapoe ees ja silmitseda mannekeene, kelle ümber heidetud mustrilised kangad imiteerivad antiikaja rõivamoodi, nukkudel peas mitte küll loorberi-, vaid kuivanud vahtralehtedest pärjad ning ühel ka okaspuuokstest loodud rotisabasoeng.

Seitse pöialpoissi kohvisabas.
Seitse pöialpoissi kohvisabas. Foto: Postimees / SILLE ANNUK

Rüütli tänaval asuv Kohvipaus on kutsunud oma aknale aga seitse pöialpoissi, kohvitopsid käes, ning kui nädalalõpul Anne sauna minna – muide, naistepool on nüüd valmis! – siis silmake samuti aknaid.

Leiliviskajaid sealt ei paista, küll aga kelmikaid jõulukompositsioone.

Anne sauna aknailu!
Anne sauna aknailu! Foto: Kristjan Teedema

Äärelinna eramajade omanikud on keerutanud elektrivanikuid ümber madalamate või kõrgemate puude, aga mitte ülearu palju ega sageli. Korrusmajade akendel Annelinnas näeb säravaid kolmnurkasid ja mõnel pool rõdul ka kuusekest. Aeg selline, et inimesed väga ei pilla.

See elektriküünlakomplekt on klassika.
See elektriküünlakomplekt on klassika. Foto: Postimees / SILLE ANNUK

Kõik see laseb välja paista talve loomulikul ilul. Iga roheala on valge, iga põõsas ja hekk kaetud mütsiga. Kõik alleed on kui tunnelid, ühendatud pitsiliste kaartega.

Valge tunnel Kuperjanovi tänavas pimeda taeva all.
Valge tunnel Kuperjanovi tänavas pimeda taeva all. Foto: Postimees / SILLE ANNUK

Üks Tartu Aasta Teo tänavusel konkursil võistlev maja on aga ka tulede poolest kõneväärt. See on Maarjamõisa suurde kvartalisse kolinud lastehaigla ja selle värvilised aknad. Kes veel ei tea, siis igale aknale valib värvi just see laps, kes jõulukuul seal palatis tervekssaamist ootab.

Paranejad lapsed värviliste akende taga.
Paranejad lapsed värviliste akende taga. Foto: Kristjan Teedema
Pariisi suveolümpiamängud 26. juulist 11. augustini
Vaata otseülekandeid Kanal 2-st, Duo 5-st, Postimehe veebist ja kuula raadio Kuku kajastusi. Venekeelsetele fännidele pakub põnevust Kanal 7.
Loe kõiki olümpiauudiseid siit.
Tagasi üles