Kultuuripealinna aasta avatseremoonia lavaks saab suurim Eesti sisevetel seilav jõepraam

Tartu Postimees
Copy
Kultuuriaasta avatseremoonia toimub Kaarsilla ja Rahu silla vahelisel alal ning suure jõepraami peal.
Kultuuriaasta avatseremoonia toimub Kaarsilla ja Rahu silla vahelisel alal ning suure jõepraami peal. Foto: Mana Kaasik/Tartu 2024

Euroopa kultuuripealinna tiitliaasta Tartus ja Lõuna-Eestis algab 26. jaanuaril Tartu südalinnas suurejoonelise avatseremooniaga «Kõik on kokku üks!». Avaetendusel, mis tähistab terve 2024. aasta vältava kultuuriprogrammi algust, astuvad üles tuntud Eesti artistid, näitlejad ja tantsijad. Etenduse lavastaja on Taavi Tõnisson ja dramaturg Eero Epner.

Kultuuripealinna avatseremoonia lava on Emajõe kaldapealne, mis jääb Tartu maamärkide Kaarsilla ja Rahu silla vahelisele alale. Lisaks kasutatakse lavana veel 35 meetri pikkust ehk suurimat Eesti sisevetel seilavat jõepraami Koit. Publik saab jälgida etendust Vabaduse puiestee poolsel kaldal selleks loodud alal. Laval toimuvat aitavad publikule lähemale tuua suured ekraanid.

«Igal aastal valitud Euroopa kultuuripealinnade traditsiooniliste avatseremooniate eeskuju on justkui olümpiamängude avamine – talvise Emajõe kallastel lahtirulluv etteaste on mastaapselt vaatemänguline kontsertetendus,» rääkis Tartu 2024 loovjuht Kati Torp.

Avatseremoonia etendusele on loonud heliteoseid tuntud Eesti artistid. Uusi teoseid koos juba kuulsate lugudega esitavad Trad.Attack! ja Sander Mölder. Filmiliku muusikapaleti on avatseremoonia jaoks kokku traageldanud Liina Sumera ja suur roll helimustrite loomises on Elleri sümfonietil dirigent Andres Kaljuste juhatusel.

«Efektsete numbritega läbikomponeeritud etendus on täis üllatusi igas vanuses vaatajale ning avastamisrõõmu, mis peegeldab Tartus ja Lõuna-Eestis peituvat ainulaadsust ning Euroopale avatud uudishimulikkust,» lubas avatseremoonia lavastaja Taavi Tõnisson.

Kultuuripealinna avamispäeva, 26. jaanuari hommik algab Club Illusionis lasteaiarühmadele ja õpetajatele mõeldud lastediskoga. Muusikat mängib DJ Maido Möls ja samme näitavad ette Tantsulaagri tantsijad Britt Kõrsmaa, Märt Agu ja Oliver Soomets.

Raekoja platsil aitab enne kultuuripealinna avatseremooniat tuju luua elektroonilise muusika pidu. Pärast avaetendust suundub publik muusika saatel rongkäigus Eesti Rahva Muuseumi katuse alla vabaõhureivile. Etteaste teeb Emily Makis (Ühendkuningriik) ja plaate mängivad kultuuriminister Heidy Purga, Sound in Noise (Eero Muiste) ja OLIVAR (Rene Oliver Muiste).

Eesti Rahva Muuseumi saale täidab sel ööl elektrooniline muusika, mille saatel saab vaadata näitust «Õige keha, vale keha?» ja teha esmatutvust 2024. aastal ERMis avatava näituse «Kellele kuulub öö» installatsioonidega.

Tartus toimuvale ametlikule Euroopa kultuuripealinna avamisele eelnevad ja järgnevad avamised Lõuna-Eestis: Valgas (05.01), Viljandis (12.01), Võrus (19.01) ja Põlvas (27.01). Maakondlikel kultuuripealinna avamistel astub üles Lõuna-Eesti reggae-bänd Angus koos kultuuripealinna piirkondadest pärit artistide Stefani, Uku Suviste, Karmen Rõivassepa ja Meelika Hainsooga.

Tartu koos 19 Lõuna-Eesti omavalitsusega kannab 2024. aastal Euroopa kultuuripealinna tiitlit. Enam kui tuhande sündmusega kultuuriprogrammiga saab tutvuda tartu2024.ee.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles