GALERII Paljad naised pääsevad homme uuele lavale

Aime Jõgi
, ajakirjanik
Copy
Anne sauna juhataja Andres Kõo näitas naiste leiliruumi, mis ei jää välimuselt alla uhkete spaade saunadele.
Anne sauna juhataja Andres Kõo näitas naiste leiliruumi, mis ei jää välimuselt alla uhkete spaade saunadele. Foto: Kristjan Teedema

Homme alates kella kahest päeval võivad tartlannad oma ihu harima minna taas Anne sauna naistepoolele, kus neid ootab ees värskenduse saanud riietussaal ning uhkeks disainitud leiliruum. Naised ei pea enam vaheldumisi meestega samu ruume jagama.

Küsimusele, miks kestis naiste sauna remont palju kauem kui maailma loomine ehk pool aastat, vastas Anne sauna juht Andrus Kõo, et ta ei ole jumal, vaid luust ja lihast inimene. «Üle oma varju ei hüppa juhataja, ehitaja ega tarnijad. Olukord oli selline,» lisas ta.

Aga ka töö, mis lõpuks tehtud, on üsna suur ja põhjalik. Remonditud ruumides on uus põrandaküttetorustik ja hüdroisolatsioon, ümber on vahetatud ventilatsiooni- ja elektrisüsteemid.

Pilk puhkab moodsa siseviimistluse saanud põrandail, seintel ja lagedel. Rõivakapid ei ole küll uued, aga kõigil kappidel on uued põhjad, mis niiskusest enam rooste ei lähe. Ka sai sauna katusel korda vihmavee ärajuhtimise süsteem, mis suurte sadude ajal oli Andrus Kõo sõnul otsekui viitsütikuga pomm.

Kivid maapõuest

Naiste leiliruumis oli juba eilsest paras soe sees, sest käis proovikütmine. Uus lava ning uuesti laotud kerised! Kivid keriste sisse on toodud Otepää kandist sügavalt maapõuest. Nipp on Andrus Kõo sõnul selles, et tavalised põllukivid, mis on juba päikest ja pakast tunda saanud, ei pea nii hästi vastu kui need kivid, mis temperatuurikõikumisi tundnud pole.

Leiliruumi külma- ja kuumaveekraanidel on aga õunapuust voolitud käepidemed, mis kuumas tuliseks ei lähe.

Kas uuendatud saunas vihelda võib? Muidugi!

Andrus Kõo tõstis kaane külmakirstult, kust leiab tooreid tammevihtu, aga ka kuivatatud kasevihtu, mida hoitakse samuti sügavkülmas, et need endasse pisut niiskust imaksid. Ka on pakkuda eukalüptivihtasid.

Tavalised põllukivid, mis juba on päikest ja pakast tunda saanud, ei pea kerisel väga kaua vastu.

Nii meeste kui naiste üldsaunad asuvad maja teisel korrusel. Esimeselt korruselt leiab aga veel kaks minibasseiniga peresauna ja kaks basseinita peresauna. Samuti kaks duširuumi ja ühe vannitoa.

Osa neist on nostalgiahõngulised ja aeg olekski neis otsekui 1980. aastaisse seisma jäänud. Muist ruume on aga sealgi varasemate remontide käigus värskendatud. Näiteks üks peresaun, mille remontisid kutsehariduskeskuse noored nelja aasta eest oma praktikatööna.

Remont üleval korrusel läks Tartu linnale maksma aga 305 212 eurot. Töö tegid OÜ RH Ehitus, sisearhitektuur on Üllar Variku looming.

Hiljutine sünnipäev

Anne saun on avatud neljapäevast pühapäevani. Talvisel nädalavahetusel müüakse keskmiselt 530 piletit, suvel vähem. Saunaliste arv on pigem kasvav. Kui eelmisel aastal müüdi 28 530 piletiti, siis tänavu on müüdud juba 29 610 piletit.

Neljapäev on pisut odavam päev. Reedest alates maksab üldsauna täispilet kuus eurot. Pensionärid ja õpilased saavad odavamalt.

Anne saun on 36 aastat vana. Esimestele saunalistele avati see 4. detsembril 1987. aastal.

Kraanikangid on voolitud õunapuust.
Kraanikangid on voolitud õunapuust. Foto: Kristjan Teedema
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles