Eesti spordimuuseum nomineeriti Euroopa aasta muuseumi auhinnale

Henn Uuetoa
, ajakirjanik
Copy
Eesti spordi- ja olümpiamuuseum Tartus Rüütli tänaval.
Eesti spordi- ja olümpiamuuseum Tartus Rüütli tänaval. Foto: Kristjan Teedema

Euroopa muuseumifoorum avaldas esmaspäeval 50 Euroopa muuseumit, mille hulgast selgub tuleva aasta mais Euroopa aasta muuseum ning nende seas on ka Tartus asuv Eesti spordi- ja olümpiamuuseum.

Euroopa aasta muuseumi auhinnale (EMYA) saab kandideerida mäluasutus, mis on avatud või mida on märkimisväärselt uuendatud alates 2019. aasta jaanuarist.

Spordimuuseum avati küll 60 aasta eest, kuid viimase mõne aasta jooksul on seal ümber ehitatud nii põhikorrused kui ka valminud innovatiivne veebirakendus sealsete esemete skaneerimiseks ning veebirakendus, mis pakub külastajatele lisavõimalusi, nagu audiogiid, majajuht, mängud ja tagasisidestamise platvorm.

Euroopa aasta muuseumi auhinna nominatsioon on suur tunnustus kogu spordimuuseumi meeskonnale ja partneritele, kes sellel teekonnal on kaasa aidanud, sõnas muuseumi juhatuse liige Siim Randoja. «Tegemist on meie jaoks tohutu tunnustusega ning seda enam, et oleme Euroopa parimate muuseumite sekka valitud aastal, mil Tartu on Euroopa kultuuripealinn,» lisas ta.

Võitjad kuulutatakse välja EMYA 2024. aasta konverentsil Portugalis Portimãos 1.–4. mail.

Euroopa muuseumide aastaauhindu antakse välja 1977. aastast ning see on kõige tuntum rahvusvaheline muuseumide konkurss. Varem on Euroopa aasta muuseumi peaauhinna võitnud Kumu (Eesti kunstimuuseum, 2008). Eripreemiad on saanud kolm Eesti muuseumi: esile on toodud Lennusadam (Eesti meremuuseum) ja Haapsalu linnus (SA Haapsalu ja Läänemaa Muuseumid) ning Kenneth Hudsoni eripreemia on saanud Eesti Rahva Muuseum.

Mullu sai Euroopa aasta muuseumi nominatsiooni Tartu Ülikooli muuseum.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles